Toiduuudised

7 VAESE AJA NIPPI JA RETSEPTI: mida teha, kui raha napib (3)

Toidutare, 3. veebruar 2020 15:56
Kapsahautis hakkliha ja odratangudega Foto: Jaan Heinmaa
Rahanappus sunnib köögis leidlikuks. Toidutare arhiivides on mitmeid retsepte, mis aitavad kitsikuses hakkama saada. 

Oluline on meeles pidada aga mõned põhitõed. 

1. Kogus loeb. Kui raha napib, tee korraga valmis suurem kogus toitu ja soojenda seda hiljem. Kui raha vähe, tuleks iga hinna eest vältida väljas söömist. 

Klikka retseptil: Kapsahautis hakkliha ja odratangudega 

Kapsahautis hakkliha ja odratangudega Foto: Jaan Heinmaa

Samal teemal

Hakklihaga kapsapada on alati olnud eestlaste lemmikhautis. Lisa sinna hulka veel odratangu, mistõttu roog saab toitvam ja soodsam. Naudi seda omaette einena või koos keedetud kartulitega. Hea asi on ka see, et mainitud hautis muutub ülessoojendades aiva maitsemaks. 

2. Nutikad asendused. Kui mõni koostisaine tundub liiga kallis – näiteks liha –, siis asenda see. Näiteks pajaroogades saab liha asemel edukalt kasutada ube. Lihasema meki saab, kui asendad vee puljongikuubikust tehtud leemega. Eelista vaid naturaalsemaid puljongeid. 

Klikka retseptil: Soe pannisalat porgandi ja ubadega

Soe pannisalat porgandi ja ubadegaFoto: Jaan Heinmaa

Lihtne, ent väga mitmekülgne ja oi kui tervislik salat eriti vitamiinivaesel aastaajal. Kokku saavad siin valgurikkad oad ja porgand, milles sisalduvat antioksüdanti beetakaroteeni omastab organism enam kui kümme korda paremini, kui porgandit enne söömist kuumtöödelda. 

Klikka retseptil: Tatar lõbunaise kastme kaisus 

Tatar lõbunaise kastme kaisus Foto: Martin Ahven

Puttanesca (kastme nimi tähendab sõna otseses mõttes hoora, ent tegelikult pole siin midagi riivatut) on lihtne kaste, mis sobib väga kenasti pastat või tatart ilmestama. Võid julgelt anšoovised ja kapparid ära jätta ning maitsestada purustatud tomateid vaid näputäie pune, küüslaugu ja soolaga – ikka on maitsev. 

4. Vaata, et sul oleks kodus peamisi maitseaineid: natuke punet, küüslauku, sibulaid ja tüümiani. Hea maitsestaja on ka lihtlabane kanapuljongi kuubik. 

Klikka retseptil: Ühepajatoit hakklihaga 

Ühepajatoit hakklihaga Foto: Jaan Heinmaa

Hakklihast ja köögiviljast valmistatud ühepajatoit maitseb hästi argiõhtul. Soovi korral võid roa nädalalõpus valmis teha ja argipäeval töölt tulles üles soojendada.

5. Otsi parimaid pakkumisi. Kasuta julgelt allahinnatud toiduaineid, mille säilivuskuupäev on kas kohe-kohe kukkumas või äsja möödunud. Kuumutamisele minevates toitudes on hirm halvaksläinud tooraine ees imepisike. 

Klikka retseptil: Orecchiette ehk kõrvakesed brokoli ja vorstikestega 

Orecchiette ehk kõrvakesed brokoli ja vorstikestegaFoto: Toidutare

Selles pastaroas võib ära kasutada mistahes vorstitükikesi. Ka võib brokkoli asemel vabalt kasutada lillekapsast. Ka pasta võib olla just selline, nagu sul kodus parasjagu juhtib olema. 

6. Tee kindlasti midagi magusat. Inimesel tekib ikka soov maiustada. Koogikesed ja näksid on aga üsna kallid. Parem valmista kodus ise kohupiimakook või kaeraküpsiseid. 

Klikka retseptil: Imelihtne kohupiimakook 

Imelihtne kohupiimakook Foto: Jaan Heinmaa

Maitsev ja kergelt valmiv kook, mis sobib nii argipäeva magustoiduks kui ka vahukoorega kaunistatult pidulauale. Siin saab edukalt ära kasutada kohupiima, mis on võibolla veidi kauaks riiulile seisma jäänud. 

7. Ole leidlik. Kasuta julgelt eelmise õhtu jääke uue roa tegemisel. Lihtne näide: sul õnnestus saada poest allahinnatud ahjukana. Esimesel õhtul on teil uhke kanapraad. Teisel õhtul allesjäänud kanalihaga salat või pastaroog. Kolmandal õhtul keedad ülejäänud kanakarkassi lihast puhtaks ja lõigud köögivilju sisse, et saaksid supi. 

Klikka retseptil: Krõbe ahjukana köögiviljadega 

Krõbe ahjukana köögiviljadega Foto: Jaan Heinmaa

Maitsev lõuna- või õhtusöök nädalavahetuseks. Säilita osa kanalihast järgmiseks päevaks salati või piruka jaoks.