Kes soovib, võib jooki vürtsitada ka törtsu kangema kraamiga.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Joogid
18. detsember 2019, 11:32

MÕNUS TALVINE JOOK: valmista kodusest õunamahlast meelepärane glögi

Jõulupühade ajaks on tavaliselt keldrisse-sahvrisse-jääkappi tekkinud kodumaist õunamahla, mida sobib äärmiselt hästi glögiks kuumutada. Kes soovib, võib jooki vürtsitada ka törtsu kangema kraamiga.

Muide, nii piltidel olevad tassid kui ka glögis oleva kalvadose tõin ma oma viimaselt reisilt Britannia maakonda Prantsusmaal. Tassidel on bretooni üks põhilisi sümboleid ‒ triskèles ehk kolmjalg. Olenevalt ajast on see sümboliseerinud nii igavikku, kolme elementi (tuld, maad ja vett), veidi sentimentaalsematel radadel sõprust, armastust ja lojaalsust, aga ka näiteks keha, vaimu ja hinge.

Õunaglögi teen ma aga tavaliselt kahte moodi, olenevalt sellest, kas baasiks on kuumutamata toormahl (jääkapis plastpudelites säilib see koos kõigi oma vitamiinidega imehästi!) või kuumutatud mahl. Toormahla kuumutan koos paari viilu ingveriga ainult auramiseni, kindlasti mitte keema, et vitamiinid alles jääksid, ning naudin kohe. Kes soovib, võib jooki rüübata ka koos törtsu kangema kraamiga.

Kuumutatud mahla kuumutan aga koos vürtsidega madalal tulel umbes pool tundi, et vürtsid eriti hästi esile tuleksid. Nagu ka toormahlaglögi puhul, sobib õues olevate krõbedamate kraadidega pitsike kangemat tassi igati hästi.

Võid õunamahla ka varem valmis teha, sel juhul lase mahlal koos vürtsidega potis jahtuda. Foto: Blogi Jazzinokitchen

Õunaglögi (neljale)

  • 1 liiter kodust õunamahla
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljeessentsi
  • poole pöidla pikkune jupp ingverit
  • 6-8 kardemonikupart
  • 5 nelgipunga
  • 2 kaneelipulka
  • veidi riivitud muskaati
  • 2-3 tähtaniisi
  • väike peotäis pohli või jõhvikaid
  • soovi korral paar oksakest rosmariini
  • soovi korral 4 pitsi tumedat rummi, konjakit või õunabrändit ehk kalvadost

Valmista õunaglögi nii:
Viiluta ingver õhukeselt, koorima ei pea. Kuumuta õunamahla koos vanilje, ingveri, kardemoni, nelgi, kaneeli, muskaadi ning tähtaniisiga madalal tulel umbes pool tundi. Kurna vürtsid välja ning serveeri kohe koos marjade ja väikese rosmariinioksaga, soovi korral lisa tassi ka törtsuke kangemat.

Võid õunamahla ka varem valmis teha, sel juhul lase mahlal koos vürtsidega potis jahtuda ning kurna alles enne serveerimist, pärast seda, kui oled glögi uuesti üles soojendanud.

Vaata blogipostitust SIIT.