Foto: Sven Arbet / Ekspress Meedia
Toiduuudised
9. oktoober 2019, 09:37

M.V.Wooli tehase tootest leiti listeeriabakter (150)

Kuigi väidetavalt leiti teisipäeval M.V.Wooli tehase toodetest taas listeeriabakter, ütles maaeluminister Mart Järvik ETV „Esimeses stuudios“, et talle pole siiani keegi esitanud ühtki tõendit selle kohta, et kalatootja M.V.Wooli tooted on kuidagi seotud tervisele ohtliku bakteriga.

Järvik ütles, et teisipäevasest leiust teavitas teda ministeeriumi asekantsler, aga kuivõrd tegu on niivõrd uue infoga, siis sellega saab tegelda alles kolmapäeval.

„Seni kuni pole kindlalt tõendeid minu laual, ei saa mina väita, et M.V.Wooli toodete tagajärjel on keegi surnud. Esitagu mulle mingi tõend, kasvõi surmatõend,“ ütles Järvik, kelle hinnangul peaks tehase tõendite olemasolul sulgema.

Järviku sõnul on meedia liialt meelevaldselt Eesti kalatootja ning listeeriabakterist põhjustatud surmad kokku viinud.

M.V.Wool saatis teisipäeva hilisõhtul teate, kus kinnitati, et listeeriabakter leiti tehases ühest osaproovist, ülejäänud 39 proovi on puhtad.

Veterinaar- ja toiduametilt laekus teisipäeval tehasele selgitusnõue 1. oktoobril 2019 võetud listeeriaproovide osas. M.V.Wooli tootmisest võeti 21 pinnaproovi ja neli tooraineproovi, kust listeeriabakterit ei leitud. Kolmest kalatootest võetud 15 osaproovist ühes esines listeeriabakteri leid 25 grammis tootes, teatas M.V.Wool.

Terve kõnealune tootepartii asub endiselt tehases.

Proovidega ei määratud listeeriabakteri tüve ega arvukust toote ühes grammis, kus kehtib Euroopa Liidu piirmäär 100 ühikut (Lm (cfu/g)), mis on ka tarbijale ohutu. Samal ajal võttis VTA jaekaubandusest proove, mis osutusid kõik puhtaks.

Samast tootepartiist akrediteeritud ja sõltumatu labori poolt võetud proovid ei näidanud listeeria esinemist. Ettevõte vastab VTA selgitusnõudele ja soovib ka teha kordustesti, selgitamaks välja, kas partii on ohutu. M.V.Wooli tehasest väljuvatele toodetele kehtib listeeriabakteri osas nulltolerants.

Kuna listeeriabakter esineb kõikjal looduses, siis kalakasvatused teevad endast kõik oleneva, et kontrollida tooraines bakteri olemasolu. Kuid ikkagi on võimalus, et mõnes üksikus kalas see bakter esineb. Sellepärast ongi kehtestatud tooretele kalatoodetele toiduohutuskriteeriumid, mis lubavad listeeriabakteri sisaldust kuni 100 cfu/g.