LõheFoto: Pixabay
Eesti uudised
24. oktoober 2019, 07:51

Lõhe hinna kiskus alla soe ilm, mitte listeeriapaanika (22)

Viimastel nädalatel on suured poeketid müünud Norra lõhet väga odava hinnaga. Põhjus ei ole müüjate sõnul siiski nn listeeriapaanika, vaid hoopis soojus, mis on kala Norras kiiremini kasvama pannud.

„Listeeria teemaga puudub Norra lõhe hinnal praegu igasugune seos, sest see on suhteliselt lokaalne teema ja loodetavasti ei mõjuta see pikaajaliselt kohalike kalasõprade ostuharjumusi,“ arvas Rimi ostujuht Margus Amor, kelle sõnul soosib madalamat hinda hoopis soe sügis, mis suurendab saagikust ning seega pakkumist.

„Kala kiire kasv juba sellel suvel põhjustas lõhe ületootmise, mis omakorda viis hinnalanguseni,“ väitis ka Maxima Eesti kiiresti riknevate kaupade ostuosakonna direktor Marge Kikas, kes põhjendas kala madalat hinda samuti sooja ilmaga.

Mati Vetevool, kes juhib listeeriaskandaali sattunud kalatööstust M. V. Wool, mis on üks Eesti suuremaid Norra kala importööre, lausus, et kala hind ongi sügiseti tavapärasest madalam, sest kalakasvatajad tahavad kala n-ö sööda pealt ära saada ja maha müüa. Kala odavamat hinda põhjendab Vetevool veel ka Norra krooni kursimuutusega – aasta tagasi sai ühe euro eest 9,5 Norra krooni, kuid nüüd 10,2 krooni.

Refereeritud artikli täistekst Maalehes.