Toiduuudised

SPARGEL, MAIKUU KUULUTAJA: 10 lihtsat rooga sparglist igale maitsele 

Toidutare, 1. mai 2019, 13:50
Roheline ja valge spargel.  PantherMedia/Scanpix
Kui elus võiks olla rohkem armastust, rõõmu ja rahulolu, on hea idee lülitada menüüsse kevadine superköögivili spargel! Turgudele on jõudnud Euroopa soojemates piirkondades kasvanud sparglivõrsed, kodumaist supervilja võib oodata mais.

Sparglit kasvatati juba 2000 aastat tagasi. Antiikaja kreeklased ja roomlased hindasid seda taime nii maitse kui ka ravitoime pärast. Ka tänapäeval on spargel läänemaailmas väga populaarne köögivili, mille kasvualasid laiendab taime väga hea liivase ja soolase pinnase taluvus. Kvaliteedilt peetakse üheks parimaks Saksamaal kasvatatavat valget (pleegitatud) sparglit.

Maailmas on kaks sparglihooaega - üks on kevadel, teine sügisel. Kevadel tärkab spargel põhjapoolkeral, sügisel lõunas. 

Sparglil on ka tugev afrodisiaakumi maine. Selle tarbimist seostatakse libiido tõusuga ning üldise parema enesetundega. On suisa väidetud, et seksuaaltung tõuseb juba peale kolmepäevast sparglisöömist.

Paljud armastajad aga ei söanda seda teha, kuna sparglisöömise üks kõrvalnähte on tugevama aroomiga uriin. Selle pärast aga ei pea väga muretsema, sest vaid pooltel inimestel on võime seda tunda. Teine pool aga pidagu meeles, et WCs käimine on nagunii privaatne ja hügieenireeglitest kinnipidamist eeldav tegevus. 

Valge või roheline spargel?

Valge spargel kasvab üleni mulla all ega sisalda seetõttu üldse klorofülli, maitselt on ta mahe. Roheline spargel kasvab valguse käes ning on tugevama tekstuuri ja maitsega. Rohelist sparglit saab süüa kevadel vaid teatud ajani, millal ta muutub liiga puitunuks. Enamasti saabub see juunis.

Kasulik spargel

Kalorivaene spargel sisaldab palju kiudaineid ning on hinnatud kaaliumi ja fosfori rikkaliku allikana. Rohkesti on sparglis P-vitamiini ehk rutiini, mis tugevdab kapillaaride seinu ja vähendab nõnda verevalumite teket.

Foolhapet sisaldab aga spargel kõikidest köögiviljadest enam. See hoolitseb rakkude uuenemise, mälu ja vereloome eest. Spargli väävliühendid soodustavad ainevahetust ning aitavad leevendada neeruhaigusi ja podagrat. Rohkesti on sparglis C-vitamiini, B-grupi vitamiine ja karotenoide. Rohelised, päikese käes kasvanud võrsed sisaldavad bioaktiivseid ühendeid ja vitamiine rohkem.

Kuidas poes valida?

Sparglit poest ostes jälgi, et see oleks mahlase välimusega ega õõnes vartega. Kuivanud, tumenenud, krimpsu tõmbunud või lõhenenud spargel on vana ja puine. Vali võimalikult ühejämedused varred, siis valmivad need ühel ajal.

Kuidas sparglit säilitada?

Ära ostetud spargleid esmalt pese, vaid pane need kodus kuivamise ärahoidmiseks kohe niiskesse salvrätikusse mähitult külmkapi köögiviljasahtlisse. Valmista need toiduks siiski esimesel võimalusel. Roheline spargel säilib paar päeva päris hästi, valge ja punane aga muutuvad seistes ruttu sitkeks ja kiuliseks.

NB! Ära pane sparglit kilekotti!

Oska sparglit puhastada

Enne kokkamist eemalda spargli alumistest otstest 2–3 cm pikkune puitunud osa. Jämedamatelt vartelt võid kartulikoorimisnoaga ära kraapida ka puitunud koore. Pidulauas serveerimiseks pane kõik varred kõrvuti ja lõika need ühepikkuseks.

Kuidas sparglit keeta?

Kui pakud sparglit põhiroana, arvesta igale sööjale 12 vart. Pane spargel keeva vette, kuhu on lisatud soola, veidi suhkrut mõrkja maitse kaotamiseks, sidrunimahla ja võid.

Arvesta sedagi, et pehmenemine jätkub varres veel mõnda aega pärast veest võtmist. Kui soovid sparglit serveerida külmalt vinegrettkastme või sidrunimajoneesiga, võid varsi edasise pehmenemise peatamiseks jahutada rohkes jääkülmas vees.Kõige hõlpsam on sparglikimpe keeta spetsiaalses kõrges potis, kuhu kimbud torgatakse püsti seisma, nii et nupud jäävad täpselt veepiiri alla. Potti asetatud resti abil saab kimbud hõlpsasti veest välja tõsta.

Kuidas spargleid serveerida?

Sparglit serveeritakse keedetult nii kuumalt kui külmalt, nii eelroana kui iseseisvalt ning sageli ka lisandina. Sparglist tehakse ka püreesuppi ja sufleed.

Kodus võiks sparglit kui haruldast ja kallist toiduainet pakkuda eraldi roana koos mõne meelepärase lisandiga. Päris peenikesed rohelised varred saad pehmeks hautada ka õli ja või segus, kuhu on lisatud õige veidi vett. Spargli parimad kaaslased on sulatatudvõi, vahustatud sidrunivõi, majonees ja Hollandi kaste. Lõuna-Itaalias serveeritakse spargli kõrvale külmpressitud oliiviõli, Põhja-Itaalias aga kuuma sulatatud võid ja riivitud Parmesani juustu.

Spargliretseptid!

Vaatame aga üle, milliseid imelisi spargliretsepte on Toidutare varamus, et vastu nädalavahetust endale ja kallitele üks tõeliselt kosutav söömaaeg teha

Klikka retseptile: Spargel pastinaagikastmes 

Spargel pastinaagikastmes   Katrin Press

Õrnamaitseline ja pisut magus keedetud pastinaak kastmeks suristatuna ning esimesed värsked kevadised grillitud sparglid. Lihtne ja kiire ning väga kerge ja maitsev.

Klikka retseptile: Kevadine spargel sidrunivinegretiga 

Salsa verde ehk nn roheline ürdikaste on sobilik kaaslane kevadisele värskelt keedetud hõrgule sparglile.

Kevadine spargel sidrunivinegretiga  Jaan Heinmaa

Imelihtne retsept sidrunilise vinegreti ja pehme rebuga munaga on klassika, mille maitsemälestus teeb valvsaks iga sparglihooaja eel. Kui oled turul tähelepanelik, võid leida ka kohalikku väga hõrku sparglit.

Klikka retseptile: Spargel salsa verde kastmes koos Parmesani ja hiidkrevettidega

Spargel salsa verde kastmes koos Parmesani ja hiidkrevettidega Jaan Heinmaa

Salsa verde ehk nn roheline ürdikaste on sobilik kaaslane kevadisele värskelt keedetud hõrgule sparglile.

Klikka retseptile: Spargel võikala ja sidruni-estragonikastmega 

Spargel võikala ja sidruni-estragonikastmega  Sandra Urvak

Ka Anni Arro leiab, et selle delikatessi söömise komme vajab elavdamist. Tema pakub kõrvale valget kala, mis on kalorivaene ja kasulik. Estragon (tuntud ka kui tarhun) aga mõjub seedimisele hästi. 

Klikka retseptile: Kaerakliidest põhjal spargli-sinihallitusjuustupirukas 

Kaerakliidest põhjal spargli-sinihallitusjuustupirukas  Tuuli Mathisen

Kaerakliidest on võimalik valmistada väga mõnusat ja pisut koredat pirukapõhja, mis moodustab kontrastis soolaka sinihallitusjuustu ja mahlase spargliga väga mõnusa koosluse. Kui soovid mahedamat varianti, võid kasutada sinihallitusjuustu asemel kreemjat Brie või Camemberti juustu.

Klikka retseptile: Hõrk sparglipitsa 

Hõrk sparglipitsa  Katrin Press

Mahe kevadine spargel ning hõrk ja soolaka maitsega toorsuitsu-seljafilee annavad hõrgu maitseelamuse, millega võid üllatada nii sõpru kui ka premeerida iseennast. Kevadisel spargliajal tõeline nii-öelda must have pitsakate. Kui soovid eriti luksuslikku varianti, serveeri pitsa koos kooreta keedetud munaga.

Klikka retseptile: Kevadine pasta spargli, herneste, spinati, prosciutto ja toorjuustuga 

Kevadine pasta spargli, herneste, spinati, prosciutto ja toorjuustuga Sandra Urvak

See Anni Arro retsept on Toidutares lugejate poolt väga armastatud. pole ka imestada - palju suupärast kraami, mis meeli rõõmustab! 

Klikka retseptile: Naadisupp spargliga 

Naadisupp spargliga  Jaan Heinmaa

Rohkelt värsket sisaldav supp rohetab kevadele kohaselt. Naadi võid asendada spinati, nõgese või oblikaga.

Klikka retseptile: Risoto kõrvenõgeste ja sparglitega 

Risoto kõrvenõgeste ja sparglitega  Artur Sadovski

Rauarikkad nõgesed kuluvad kevadel risotosse eriti hästi marjaks ära. Eriti mõnusad on need esimesed pisikesed nõgesetutikesed! 

Klikka retseptile: Spargli-munapuder 

Spargli-munapuder  Toidutare

Spargli-munapuder valmib imelihtsalt. Toorsuitsusingi asemel võid kasutada ka näiteks suitsukala.

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee