Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
13. märts 2019, 13:18

Kas valmishakitud salatisegud on üldse tervislikud?

No milles küsimus, võite pahandada - need on iga kiirustaja unistus! Ka varasem krõbe hind on muutunud mõistlikuks ning üha rohkem kilessepakendatud valmispestud ja hakitud salateid rändab ostukorvi. Kuid mis hinnaga?

Kokad nagu Jamie Oliver on ammu soosinud valmispestud salatisegude kasutamist. Toiduportaal Cooking Light nendib, et valmispestud ja hakitud salat pole nii kasulik organismile kui külmutatud juurikad, mis hakitakse ja jäätatakse kohe peale korjamist.

Salatikraam nimelt on kõige tervisllikum siis, kui ta on just korjatud ja hakitud. Mida aeg edasi, seda rohkem pääseb hapnik iga lõikekoha juures kasulikke vitamiine ja mineraalained lagundama. Ka on probleem roiskumisega - kas nii värske kraam suudab olla peale tarnimist ja poeriiulil passimist enam tervisesõbralik?

Peale teemasse süvimist jõudsid siiski toidutargad arvamusele, et valmispestud ja hakitud salatikraam on hea küll. Väga lihtsal põhjusel - inimesed tarbivad niigi liiga vähe rohelisi köögivilju. Hea, kui neid niimoodigi saadakse.

Lisaks pakivad mitmed salatitootjad oma kauba plastkottidesse, milles on hapniku asemel säilivust soodustav inimese tervisele ohutu gaasikeskkond, niiet vitamiinidega ja mineraalainetega on kõik korras serveerimiseni.

Soovitatakse siiski jälgida paari nõksu, kuidas salatikottidest parim kätte saada.

1. Kui võimalik, eelista ise oma salatit hakkida ja pesta. Nii saad parimad maitsed ja säästad loodust.

2. Kui ikkagi aeg pressib peale, vali seline salatikott, millel kõige kaugem säilivuskuupärv

3. Ära söö mingil juhul satait, millel säilivuskuupäev on juba möödunud

4. Kui salatis kasvõi mõni lible lõhnab kummaliselt või tundub limane, viska kogu kupatus komposti.