Lihavõttekuklid ehk hot cross bunsFoto: Jaan Heinmaa
Inglise ja Iiri köök
7. aprill 2014, 04:30

Lihavõttekuklid ehk hot cross buns (1)

Inglismaalt pärit ristiga kaunistatud maitsekaid kukleid süüakse tavapäraselt suurel reedel. Kogus 16 kuni 18 tükki.

Koostisosad
TAINAS
3 dl Piim
2 sl Piim
50 g Või
8 dl Nisujahu
1 tl Sool
15 g Pärm
1 dl Suhkur
1 tk Muna
75 g Rosin
1 sl Riivitud apelsinikoor
1 tk Õun
1 tl Kaneel
0.25 tl Kardemon
0.25 tl Riivitud muskaatpähkel
RIST
1 dl Nisujahu
5 sl Vesi
MÄÄRIMISEKS
3 sl Aprikoosidžemm

Valmistamine

1. Pane kastrulisse 3 dl piima ja või. Kuumuta, kuni või on sulanud. Jahuta käesoojaks ja lahusta piimas pärm. Lisa jahu, sool, suhkur ja muna. Sõtku elastseks tainaks. Pane tainas õliga määritud kaussi, kata kauss toidukilega ja lase kerkida 1 tund ehk kahekordseks.

2. Koori õun, eemalda südamik ja tükelda väikesteks kuubikuteks. Lisa tainale koos rosinate, apelsinikoore ja

vürtsidega. Sõtku läbi ja lase veel 1 tund kerkida.

3. Jaga tainas 15 tükiks. Rulli kõik tükid väikesteks pallideks. Tõsta küpsetuspaberile ahjuplaadile ja lase veel

1 tund kerkida.

4. Kuklitele risti tegemiseks sega vesi jahu hulka supilusikatäite kaupa. Segu peab jääma nagu paks pasta. Tõsta kondiitrikotti või väikse auguga kilekotti ja tee sellega kuklitele ristid.

5. Küpseta 175-kraadises ahjus 15–18 min kuldpruuniks. Sulata kastrulis aprikoosidžemm ja määri ahjust võetud kuumadele kuklitele.