Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
6. veebruar 2019, 11:09

Taimset toitu riiklikul tasandil promonud Kanada ägab äkilise tofu-puuduse all

Kuna Kanadas avalikustati uued, liha tarbimist olulisel määral kärpima suunavad toitumisjuhised, on riigi ühe suurima provintsi Quebeci toidupoed kohaliku meedia väitel tofust kui taimsest lihaasendajast tühjaks ostetud. 

Provintsi kaks peamist tofuga varustajat Unisoya ja Soyarie üritavad nõudmisega hakkama saada, vahendab kohalik ajaleht La Presse. Ent vähemalt üks neist on tunnistanud, et järsult suurenenud nõudlusega on raske hakkama saada, vahendab Cooking Light.
Võiks ju arvata, et tofupuudus on sama kunstlik nagu ülerahvastatud treeningsaalid jaanuaris, kuid Kanada toiduteadlane Sylvain Charlebois usub, et kriisil on kaugemaleulatuvad kasulikud mõjud.
"Tegelikult on rõõmustav, et tofu osas on toimunud selline areng," lausus Charlebois told uudisteagentuurile CTV News Montreal. “Tee tähendab, et investeerijad saavad arvestada suurema nõudlusega tofu järele".
Mõlemad tofutootjad on juba tootmist laiendamas, et klientidele sojabaasil toodetud lihaasendajat pakkuda. Tendents pole ka näidanud langust, niiet tofunõudlus püsib.
Kanada toitumissuunised aastaks 2019 sisaldavad kolme valikut. Need ei keskendu konkreetsetele toidugruppidele, vaid pigem ärgitama tarbima täisteratooteid ning taimseid roogi. Jookidest soovitatakse juua kõige tavalisemat vett.
Esimene juhis ütleb, et inimene võiks tarbida pigem värsket talu- või väiketootjate kaupa, täisteratooteid ning taimseid proteiine. Vältima peaks küllastunud rasva, ehk jällegi tuleks süüa rohkem taimetoitu või hoopis kala. Piimatooteid pole soovitustes mainitud.
Teine juhis soovitab tõrjuda valmistehtud tooteid ja teha ise süüa. Ka soovitatakse vältida alkoholi ning suhkurasendajaid sisaldavaid tooteid. Juhises on kirjas, et valmistoodetes on sageli liialt soola, lisatud suhkrut ja rasva, mis võivad luua rasvumisriski ning südameveresoonkonna haiguste ohu.
Kolmas juhtnöör ei ütle mida süüa või vältida, vaid keskendub koduse toidu kasulikkusele. Selle kohaselt pole kokkamisoskused olulised mitte vaid tervisliku toitumise kohalt, vaid aitavad vältida toidu raiskamist ning teadmatust mis ikka tegelikult taldrikult suhu rändab. Lisaks on kirjas, et söömine võiks olla ühine toiming, kuna üksi einestamine võib kaasa tuua halbu toitumisharjumusi.