Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
25. jaanuar 2019, 12:20

Kolm soola, mida iga köök vajab

Soola on neetud piisavalt palju valgeks surmaks, mida kasutatakse veidi liiga palju. Soola hoiustatakse peenetes toosides ja veskites, mis peaks tegema selle kättesaamise keerukamaks. Mõned toidutargad aga leiavad, et kui inimene soovib soola piirata, peaks see maitseaine olema just lihtsas anumakeses kättesaadavas kohas, kus seda saaks käega võtta. Soolamisharjumusi aitab kontrolli alla tuua ka arusaam, et igal toidul on oma soolatüüp, mistõttu võiks kodus olla vähemalt kolme tüüpi soola: kare hall sool, soolahelbed ja meresool. 

Sest näpumõõt on üks kõige täpsemaid mõõte, mis tegelikult on. Kui retseptis on kirjutatud näpuotsaga soola, siis ei saa seda kogust edasta teelusikaga - soola on lihtsalt mitu korda enam. Näpuotsatäie kaupa saab soola sisaldust roas paremini kontrollida, vahendab portaal Cooking Light.


Portaal küsis soolakaupmehe Mark Bittermani käest, miks on sool köögis nii tähtis. "Soola pole võimalik ülehinnata," vastas mees. "See on kõige universaalsem ja samas mitmekülgsem koostisaine. Pea igas kultuuris tuntakse soola juba üle 12 000 aasta. Sool on inimese hädavajalik. Lisaks on tegemist vürtsidest võimsa maitsetugevdajaga."


Bitterman ei mõista soola demoniseerimist ning ütleb, et sool on ideaalne roale viimase lihvi andja. Tema meelest tuleks vältida soola liiga vara roale lisamist, kuna nii ei tõuse selle õige maitse esile.
Tema meelest peaks igas köögis olema kolme sorti soola toidu viimistlemiseks: sel gris ehk prantsuse hall sool, soolahelbed ja fleur de sel, mida saadakse merevee kuivatamisel. Hall sool passib lihapraadidele ja hautistele, soolahelbed lehtsalatitele, meresool aga pea igale poole.
Ta soovitab ka inimestele rinevate sooladega katsetada. "Halvim, mida mu kliendid võivad öelda, on et nad kasutavad sama soola juba aastad."


Ka Toidutare kolumnist Evelin Ilves ütleb, et sool on üks tema lemmikmaitseaineid: "Soola on kivi-ja mere päritolu, seda leidub purgikestes pea kõikides vikerkaarevärvides: kollast, roosat, rohelist, punast, halli, lillat ja musta. Enamiku värv ja erilised maitseomadused tulevad nende kaljudelt või merest pärit mineraalidest, mida pole neist välja rafineeritud. Nii on maitsed palju pehmemad ja nüansirikkamad ning nad rikastavad meie keha mikrodoosides looduslike mineraalidega, mida me ise kuidagi sünteesida ei suuda."