Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
13. detsember 2018, 11:30

Viis sammu, kuidas ka jõulude ajal kaalu langetada

Nutad juba ette, kuidas pühadehooajalvorm hoolimata parimatest kavatsustest käest kaob? Neid lihtsaid nippe kasutades saad kaalule kenasti piduri peale panna.

1. Pane ahvatlused silme alt ära. On väga raske panna vastu, kui piparkoogivaagen on paigutatud just nina alla, sest kes ikka suudab süüa vaid ühe? Muuseas, päevane norm on üldse KUUS piparkooki, kui sa ei taha just kaalus juurde võtta. Loo oma jõulukaunistused piparkoogivabad.  Veelgi parem – muuda piparkoogid kuusekaunistusteks – neid ju ometigi süüa ei tihka, muidu puu puha paljas!
Ära osta koju rämpstoitu nagu vorsti ja viinereid. Loobu eos magusatest gaasilistest jookidest. Sai asenda juurviljadega küpsetatud sepikuga ning magusa leiva asemel hangi koju näkileibu.
2. Kui selles on suhkrut, näita ust! Suhkur on salakaval patune, mis pühadehooajal kõikjal sülle ja otse puusadele kipub. Ürita süüa asju, milles poleks lisatud suhkruid – putru ja jogurtit naturaalsete marjadega, kohvi ja teed mõrudalt. Kui tahad maiustada, söö pool banaani.
3. Võta oma toit kaasa. Isetehtud toit on sagel kvaliteetsem ja kalorivaesem. Lisaks taljele hoiab see ka su eelarvet. Eriti kehtib see olukorras, kus sul on vaja kaua teel olla – ikka läheb kõht tühjaks ning nii need bensiinijaama kaloripommid su kõhtu satuvadki pahandusi looma.  Kui on pikem sõit plaanis, varu eos endale puuviljatükke või tee ise endale kaeraküpsiseid – näiteks SELLISEID.
Snäkid võiks igal juhul kaasas olla, isegi kui arvad, et sa ei vaja neid – näljaga võitlemine teeb inimese pahuraks. Ikka võib juhtuda hetki, mil vajaksid väikest turgutust. Jõuluajal on ka kell kiire lippama, niiet võib vabalt juhtuda, et unustad õige söögiaja ära. Olgu see turgutus siis tervislik.
Ka külla jõulusöömale minnes tasub veidi endatehtud toitu kaasa võtta - paku näiteks, et teed prae ise ja siis too enda lahja kana või kapsas lauale.
4. Ürita vahepeal veidi paastuda. Vana hea kella kuuest ei söö on siinkohal imeline abimees. Tee endaga pakt, et sa ei pane teatud kellavahemikust midagi põske – näiteks kuuest õhtul üheksani hommikul. See lubab su seedesüpsteemil kenasti end välja puhata ning turgutab sisemist ainevahetust.
Ka võiksid aaluta vahelduvpaastu – kui eelmisel päeval on veidi toiduga liialdatud, tee järgmine paastupäev.
5. Marss voodist välja ja õue! Isegi kui väljas on sompus ja hall, aitab pisikenegi jalutuskäik võidelda söömasööstude ning halva tujuga. Lase oma uuel nutitelefionil samme mõõta – neid võiks olla päevas kuskil 10 000.  See pole midagi hullu ega võimatut – tavaline inimene, kes kasutab liikumiseks ühistransporti kõnnib selle kenasti täis.