Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
9. juuni 2021, 12:41

LEITSAKUST VÕITU: 7 viisi kuumarabandust toiduga tõrjuda. Näiteks söö tšillit! (5)

Kuumalaine ajal on söömine viimane, mis on meeles. Hea, kui saab midagi võimalikult jahedat vajadusel põske pista. Ent siin peab olema ettevaatlik, sest suvise aja toit võib olla ohtlikum, kuna palavaga kergesti riknevatest toorest komponentidest on kerge saada toidumürgistust.

Kuumalaine ajal on toidul laialt võttes kolme esmärki - varustada keha vajalike toitainetega, jahutada ning  hoida keha vedelikutaset vajalikul kõrgusel. Lisaks võiks veel suvel kogeda mõnusaid ja toredaid maitseelamusi, vahendab The Daily Meal.


1. Sooja lõuna asemel tee külm lõuna. Hautamine, praadimine ning küpsetamine tähendavad kehale sobivat  maitsvat sööki, ent mitte leitsakus. Siis on targem eelistada tooretest köögiviljadest tehtud toite, nagu näiteks salateid.


2. See, et väljas on kuum, ei tähenda, et hügieeni seisukohalt halvad bakterid tunnevad end sama nigelalt kui sina. Vastupidi! Pese juurvilju põhjalikult puhta voolava vee all. Hoolitse isikliku hügieeni eest, sest kuumus passib bakteritele eriti hästi. Ära jäta tooraineid ega valmis toitu palavasse ega päikese kätte!

3. Maitsesta rooga ürtidega, millel on jahutav toime. Sellised on näiteks sidrun, piparmünt, koriander, aga ka noored teelehed, võilillelehed, naadid, hapuoblikad ning nõgesed.

4. Söö kala. Hiina teadmiste kohaselt on kalal keha jahutav efekt, isegi kui tegu on kuumtöödeldud roaga.

5. Ära pelga vürtsikat toitu. Kas oled imestanud, miks kuuma kliimaga maades on piprased road nii populaarsed? Aga sellepärast, et need panevad keha higistama ning seetõttu alandavad selle temperatuuri. Seega lase tšillil end rahus jahutada!

6. Jahuta end veeküllaste fruktidega. Pirnid, vaarikad, maasikad, mõnusalt hapud sõstard ja magusad-mahlased arbuusid – need lähevad samal ajal nii toidu kui ka jahutuse alla.

7. Lisa salatisse vetikaid. Merevetika salat aitab kehal taastad kuumusega kaotatud joodi ja kaalumivarusid.