Itaalia köök
25. juuni 2008, 15:13

Pesto alla genovese ehk Liguuria pesto

Pesto on kiire ja maitsev lisand eelkõige pastale, aga kasutamisvõimalused on üsna lõputud, alustades lihalistest ja lõpetades salatitega.

Koostisosad
250 g Basiilik (värske)
2 küünt Küüslauk
2 spl Piiniaseemned
2 spl Pecorino või parmesani v. muud kõvat juustu
300 ml Külmpressitud oliiviõli
Jämedat soola

Valmistamine
Pese ja kuivata basiilik täielikult. Lehti tuleb korjata taimedelt, mis veel ei õitse, siis säilib pesto paremini - õlikihi all külmikus kuni 6 kuud. Eralda lehed vartest, puhasta küüslauk ja riivi juust(ud).
Traditsiooniliselt uhmriga uhmerda küüslauk soolaga (jäme sool on suureks abiks). Lisa piiniaseemned ja uhmerda edasi, aga mitte täiesti ühtlaseks massiks. Seejärel hakka paari lehe kaupa lisama basiilikut. Lõpuks sega juurde peenelt riivitud juust ja õli.
Köögikombainiga purusta küüslauk soolaga, lisa pähklid ja lülita masin ainult korraks sisse. Lisa väikeste portsjonite kaupa basiilikulehed, aga töötle neid nii vähe kui võimalik, sest erinevalt uhmrist tekitab köögikombain palju soojust ja muudab pesto erkrohelise asemel tumedaks. Lisa peenelt riivitud juust ja õli ning sega ühtlaseks.
Pane pesto puhastesse purkidesse nii, et õhk kuskile vahele ei jääks. Tasanda pesto pind ja puhasta sellest ülespoole jääv klaasipind. Kalla pestole vähemalt sentimeetripaksune külmpressi oliiviõli kiht. See ei lase õhul pestoni pääseda ja aitab sellel säilida. Säilita külmikus. Enne kasutamist kas eemalda pealmine õlikiht ja kata pärast pesto uuesti õliga või püüa lusikaga pesto õlikihi alt niisama kätte saada. Korda purgikaela puhastamist peale iga kasutust ning kalla vajadusel peale uus õlikiht.
Uue õli juurdekallamisega tasub küll ettevaatlik olla, muidu muutub õlisisaldus pestos liialt suureks. Oluline on, et pesto pind kuivale ja õhu kätte ei jääks. Pildil on retseptis antud kogus - keskmisesse köögikombaini peaks vabalt mahtuma vähemalt topeltkogus.
Allikas: Pisike ja pisut segi