Foto: Martin Ahven
Toiduuudised
17. juuli 2018, 15:20

Millised on parimad lihatooted grillimiseks ja peolaua katmiseks?

Ühistu Eesti Lihatööstus on esimene eestimaine ühistuline lihatööstus, mille omanikeks on kuus farmerit üle Eesti. Lihatööstuse tooraine on kodumaine, sead kasvavad Eesti lautades ning liha iseloomustab kõrge kodumaine kontrollitud kvaliteet.

Niisiis võtsime valiku Eesti Lihatööstuse populaarsetest toodetest ning mekkisime, kuidas nad maitsevad ja mida põnevat saab nendest valmistada?

Grillvorstid sinihallitusjuustuga

Sinihallitusjuust on olnud minu suur lemmik alati – panen seda peaaegu igale poole, alustades pastadest lõpetades võileibadega. Küll aga pole ma proovinud (vähemalt viimasel ajal mitte) grillvorste, mis oleks sinihallitusjuustuga. Ja ma ei pidanud pettuma.

Kuigi praegu on grillihooaeg, valmistasin mina neid kodus pliidi peal. Vorstid said valmis võrdlemisi kiiresti.

Mekk oli veidi vürtsikam (ilmselt ei sobi neile, kes vürtse ei armasta) ning sinihallitusjuust polnud teistest maitsetest üle. Olulised plusspunktid saab seegi, et puhta liha maitset oli hästi tunda.

Mulle tuli pähe mõte, et tegelikult polegi siia juurde vaja mõnda kastet või salatit. Lihtsalt ampsad ja tunned elust rõõmu! Kui midagi siia kõrvale lisada, siis mina valiks kõige tavalisema tomati-kurgi-redisesalati.

Grillvorstid juustuga

Juustuvorstis polnud küll mingil moel juustuga koonerdatud ja see on ülisuur pluss. Vorstid maitsesid imehästi ja kogu pere kiitis nende mekki. Laualt kadusid need igatahes kiiremini kui soojad saiad.

Tegin grillvorste ahjus ja tuba sai mõnusalt grillilõhna täis. Tekkis justkui tunne nagu oleks maal varbad muru sisse pistnud ja ootaks grillmeistrilt seda, et ta hõikaks, et toit on valmis.

Toorvorstid lambasooles

Toorvorstid meeldivad mulle lihatoodetest alati kõige enam – neid on hea nii grillida kui ka pannil teha. Loomulikult on parim variant grillida, vähemalt suvisel ajal.

Kõrvale võib ampsata nii värsket keedetud kartulit kui ka kurgi-tomatisalatit hapukoorega. Või siis mõlemat! Oh, kuidas viis see kombinatsioon keele alla! Tõeline suvemaitse.

Toorvorstid olid samad head nagu alati – kui mitte paremad!

Foto: Martin Ahven

Saslõkivorstid

Ma pole üldiselt millegipärast eriline šašlõkifänn. Grillipidudel vorstikesi ikka grillin, aga šašlõkivorste pole varem proovinud. Kiidusõnadena võib öelda, et 90% lihasisaldus andis maitses väga hästi tunda, ta oli sellise puhta ja maheda mekiga.

Plussiks oli seegi, et vorstikesi ei pidanud väga pikalt grillil hoidma. Nii et kui kõht on tühi, siis saab kiirelt valmis. Šašlõkivorstid sobivad mõnusal suveõhtul ideaalselt lihavaba kartulisalati kõrvale!

Juustu poolsuitsuvorst

Esimesed ampsud vorstist sai võetud, kui tegin hommikused võileivad. See passis ideaalselt nii saia kui ka leiva peale koos sulajuustuga.

Ülejäänud osa vorstist sai aga ära söödud jalgpalli MM-i finaali vaadates. Mulle tulid külla mõned sõbrad ning panin lauale porgandid, kurgid, juustu, arbuusi ja Eesti Lihatööstuse juustu poolsuitsuvorsti. Ilmselgelt sai kõige suuremaks hitiks juustu poolsuitsuvorst, mis kadus nii kiiresti, et kahetsesin, et mul kaht latti vorsti ei ole.

Vorst oli tõsiselt juustune ja seda kõige positiivsemas mõttes. Juures polnud halba pekimaitset nagu kipub olema nii mõnelgi vorstil. Seda on lihtne lõigata ning kuna ta on piisavalt pehme, sobib ka vanemale inimesele, kelle hambad pole enam nii tugevad.

Eesti Lihatööstuse toodangut müüb lihatööstuse tehasepood Vastse-Kuustes ning esindused on ka Tartu turul, Balti Jaama turul Oma Põrsa müügipunktides ning suuremates COOPi, Selveri, Lektuse, Aldari, ABC (Viimsi, Solaris, Pärnu) kauplustes üle Eesti.

Juunikuus tunnustati Eesti kvaliteedi "PÄÄSUKESEMÄRGI"-ga mitut Eesti Lihatööstuse toodet: viiner lambasooles, sardell ja sardell juustuga.

Lisainfot saad SIIT!

Ühtlasi osale ka Eesti Lihatööstuse ja Õhtulehe korraldatud GRILLMEISTER 2018 konkursil SIIN!