Kuigi sel pildil naudib Donald Trump sealihaviilakat, ei ole see siiski tema lemmiktoit.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
12. detsember 2017, 15:35

Mis on Donald Trumpi lemmikeine? (4)

Ameeriklaste president Donald Trumpi kiirtoidulembus pole eriline saladus, kuid toitumiseksperdid on tema valikute pärast pisut murest. Viimane tervisekontroll näitas, et president Trumpi tervis pole küll kõige hullem, ent tema meelismenüü juures ei pruugi see kaua kesta.

2016. aasta presidendikampaania ajal said ameeriklased näha oma tulevase presidendi eelistusi kiirtoidu osas. Ükskord säutsus Trump Twitteris ka pildi endast oma eralennukis, nautimas Kentucky Fried Chickeni praekana soustiga.

Trump endine kampaaniadirektor Corey Lewandowski rääkis CNNile, et presidendi lemmikrestoraniks on siiski McDonald's. Sealsest menüüst on tal enamasti üks eelistus: kaks Bic Maci, kaks Filet-O-Fishi hamburgerit ja šokolaadimaitseline jäätisekokteil.

Trumpil on ka burkside söömiseks omapärane eelistus - nimelt ei söö ta kunagi ära kukleid, mille vahele hamburgerid on ehitatud.

Kuid isegi ilma kuklite ja friikartuliteta on toitumisspetsialistide sõnul presidendi lemmikroog murettekitav. „See ei ole tervislik toitumine, isegi kui ta ei tarbi neid süsivesikuid, mis kuklis on,“ ütleb CNNi toitumisekspert Lisa Drayer. „Pean tunnistama, et mulle meeldiks, kui ta sööks [päevas] poole sellest proteiinihulgast ja muidugi kõvasti vähem küllastunud rasvhappeid.“

Ilma kukliteta on Trumpi lemmikeines siiski vähemalt 1880 kcal. Üldiselt soovitavad USA arstid tarbida päevas umbes 2000 kcal. Kuigi pole teada, millises suuruses šokolaadikokteili president eelistab, on keskmises suuruses kokteilis üksi juba 2,5 korda rohkem suhkrut kui on soovitatavas päevases annuses.

Viimase arstikontrolli järgi kaalub 190 cm pikkune president 107 kg. Tema kehamassiindeks (KMI) on seega 29,5, mis tähendab, et ta on ülekaaluline, kuid siiski mitte veel ohtlikult ülekaaluline (KMI üle 30). Tema kolesteroolitase vastab terve inimese omale - 169 mg/dl (normaalne on alla 200) ja tema vererõhuks mõõdeti 116/70. Trump võtab kolesterooli alandavat ravimit ning ta on 71aastane.

Lisa Drayer muretseb, et sellises vanuses ning armastusega rämpstoidu vastu ei pruugi Trumpi muud suhteliselt head tervisenäitajad kauaks nii jääda. „Aeg-ajalt on hamburger täiesti okei, aga seda regulaarselt või sageli süüa pole hea,“ selgitab ta. „Punases lihas on küll rauda ja valku, aga suures koguses hakkab see tervist halvasti mõjutama.“ Kalaburgeri juurest võiks Drayeri hinnangul välja jätta ka juustuviilu ja Tatari kastme. Siiski pole täpselt teada, kui sageli Trump oma lemmikeinet tarbib.