Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
26. oktoober 2017, 12:26

Kas maapähklivõi on tervislik või mitte? (1)

Maapähklite söömine aitab väidetavalt ennetada südamehaiguseid, vähki ja II tüübi diabeedi teket. Nõnda on ka maapähklivõi oma olemuselt tervislik toiduaine. Küll aga sõltub palju sellest, kas ja mida on või hulka maitsestamiseks lisatud.

Maapähklivõis leidub ohtralt südamele kasulikke rasvu ja valku, mistõttu on sellest saanud ka paljude taimetoitlaste meelistoiduaine, kirjutab CNN. Kaks supilusikatäit maapähklivõid sisaldab 8 grammi valku ja 2-3 grammi kiudaineid. Veel leidub seal ka vitamiine ja mineraalaineid.

Kõige tervislikum maapähklivõi koosneb üksnes pähklitest. Soola, suhkru ja õlide lisamine muudab tunduvalt maapähklivõi koostist. Näiteks soolaga maitsestatud maapähklivõi võib sisaldada 100-150 milligrammi naatriumi, kui seevastu maitsestamata versioon on täiesti ilma naatriumita.

Kalorilugejatel tasub siiski maapähklivõiga piiri pidada, sest kahes supilusikatäies leidub umbes 200 kilokalorit. Veelgi enam tasub hoiduda maapähklivõidest, millele on lisatud näiteks suhkrut ja kakaovõid.