Foto: VIDA PRESS
Toiduuudised
6. juuli 2017, 11:16

LÕBUS JA KASULIK: teadlased lõid immuunsüsteemi ja seedimist tugevdava õlle

Oled sa varem mõelnud õllest kui tervislikust joogist, küsib Men's Health. Ilmselt pole see mõte sulle väga pähe tulnud. Aga Singapuri teadlased töötavad selle nimel: nad on loonud kõhusõbraliku õlle, mida on rikastatud selliste heade bakteritega nagu probiootikumid.

Probiootikumidega joogi idee pole uus: teame ju näiteks sellist jogurtit. On olemas ka mõned peened pudeliveed, kuhu on seda kasulikku kõhubakterit lisatud.

Probiootikume leiab erinevatest kääritatud toitudest, aga õlu on olemuselt erinev. Põhjus seisneb teadlaste sõnul selles, et humalahapped ei lase tervislikel mikroobidel kasvada ega ellu jääda.

Teadlased eksperimenteerisid üheksa kuud probiootikumide ja pärmseente kasvatamisega eri kultuurides ning pruulimisprotsessi muutmisega. Lõpuks leiti miski, mida nad nimetavad "ideaalseks retseptiks, mis saavutab õlles optimaalse koguse elavaid probiootikume".

Retsept toimib tänu piimhappebakterile, mis töötavad probiootikumina. See toitub käärimata õlles suhkrust ning toodab hapumaitselist piimhapet, mis annab õllele terava ja hapuka maitse. Õllele tiksutab see sisse umbes 3,5% alkoholi.

Teadlased on esitanud oma probiootilisele õllele patenditaotluse. Millal see jook aga müügile võiks saabuda, ei ole teada.