Foto: Jason Lee / AP
Maailm
20. mai 2017, 22:37

Hiina takistas informaatoreid tappes CIA luureoperatsioone (24)

Alates 2010. aastast on Hiina valitsus süsteemselt takistanud USA luureagentuuril CIA'l läbi viia luureoperatsioone, tappes või vangistades üle tosina informaatori kahe aasta jooksul. Hiina käitumine on oluliselt kurnanud luureandmete kogumist ka aastaid hiljem, kirjutab New York Times.

Praegused ja endised Ameerika ametnikud peavad säärast luure rikkumist viimaste aastakümnete rängeimaks, mis on Washintoni luure- ja õigusorganid omavahel tülli ajanud, sest arusaamatuks on jäänud infoleke informaatorite kohta.

 Osad uurijad peavad reaalseks, et CIAs on nuhk, kes on Ameerika vastu tööle hakanud, teised arvavad, et Hiinast häkiti süsteemidesse, mida CIA kasutas oma välisinformaatoritega suhtlemiseks. Probleemile pole vastust leitud ka aastaid hiljem.

Selge on aga see, et Ameerika luure on kõvasti kaotuseid kannatanud. 2010. aasta lõpust 2012. aasta viimaste päevadeni on endise USA ametniku sõnul hiinlased tapnud vähemalt 12 CIA allikat. Kolme ametniku sõnul lasti üks maha valitsuse hoones, andes teistele informaatoritele mõista CIAga koostöö tegemise tagajärgedest.

Kõik endised ja praegused USA ametnikud, kes sel teemal suud pruukinud, väidavad, et hiinlased tapsid või vangistasid 18-20 CIA infrmaatorit Hiinas. Kahe endise ametniku sõnul hõrendas see aastaid ülesehitatud informaatorite võrgustikku.

2010. aastal oli CIA info Hiina valitsuse siseliinidest üle aastate kvaliteetseima taseme saavutanud. Selleks ajaks oli USA luure saavutanud olukorra, kus Pekingi ametkondadest polnud mingi probleem infot hankida. Lihtne oli CIA'l värvata hiinlasi, kes olid kaotanud usu kohaliku valitsuse korruptsioonivabaduse osas.

Suur oli CIA üllatus, kui sama aasta lõpuks aga hakkas raskesti loodud võrgustik kokku kuivama, sest nende kõige väärtuslikum allikas oli õhku haihtunud.

FBI ja CIA avasid juurdluse, hakati analüüsima igat Pekingis läbiviidud operatsiooni. Siis aga hakkas üha rohkem informaatoreid kaduma ja nüüd sai uurimine prioriteediks ja sellesse kaasati pea iga töötaja Ameerika saatkonnast, olenemata tema ametikohast. Arvamused jagunesid kaheks: kas CIA's on reetur, kes on andmeid Hiinale jaganud või on hiinlased andmebaasidesse häkkinud.

Et reeturi võimalus oli üsna tõenäoline, hakati uurima Hiina sugemetega endist töötajat, kes vahetult enne informaatorite kadumist oli CIAst lahkunud. Arvati, et ta võis rahulolematusest hakata Hiina kasuks nuhkima. Kõnealune mees üritas peale töösuhete lõppu naasta Hiina, et seal avada äri, mis osade ametnike kahtlustuste kohaselt võis olla tegelikult Hiina luure korraldatud.

Ametnike sõnul meelitati mees aga tagasi ühendriikidesse, öeldes, et tal on võimalus naasta tööle. Sellele järgnes küsitlus, kuid on seni teadmata, kas seal selgitati välja mehe seosed Hiina luurega. Kahtlaseks peeti tema soovi elada Aasias, kuid mees põhjendas oma soovid ära ning naasis peale usutlust tagasi Aasiasse.

2013. aastast jõudis USA pool selgusele, et Hiina on nüüdseks kaotanud oma pädevuse Ameerika informaatorite väljaselgitamisel.  Sellest ajast saati on USA üritanud taastada oma võimas võrgustik, mis 2010. aastaks sai loodud.