Marko MihkelsonFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
21. mai 2017, 09:59

Mihkelson: „Hiina on vaieldamatult Eestile üks olulisim väliskaubanduspartner Aasias."

Väliskomisjoni visiit Hiina keskendub kahepoolsetele suhetele ja julgeolekuküsimustele (17)

Riigikogu väliskomisjon on kuni neljapäevani töövisiidil Hiina Rahvavabariigis, et arendada kahepoolseid suhteid ning vahetada mõtteid maailmamajanduse ja rahvusvahelise julgeoleku sõlmküsimustes.

Väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul omandab Hiina maailma majanduses ja julgeolekus üha kasvavat rolli. „Hiina mõjukuse kiiret kasvu ning Eesti pikaajalisi välispoliitilisi ning kaubandushuvisid arvestades tuleb meil järjekindlalt tihendada kahepoolseid suhteid,“ ütles ta.

Mihkelson rõhutas, et seekordne töövisiit Hiina tuleb vahetult enne Eesti eesistumist Euroopa Liidus. "Seetõttu kujunevad arutlusteemadeks kindlasti ka laiemalt Euroopa Liidu suhted Hiinaga, nende hulgas ka võimalike koostöövaldkondade laiendamine,“ ütles Mihkelson.

Komisjoni esimehe ja Eesti delegatsiooni juhi sõnul on Eestile oluline, et Euroopa Liit ja Hiina jõuaksid eeldusteni, mis võimaldaksid vabakaubanduskõneluste alustamist. „Samas on oluline, et Euroopa Liidu ja Hiina vaheline inimõigusdialoog jätkuks,” ütles Mihkelson.

Kui väliskomisjonil on Pekingis peamiselt poliitilisel tasandil kohtumised, siis Chongqingis kavandatud kohtumised on suunatud majandusele ja katavad valdkondi mikroelektroonikast kuni raudteetranspordini.

„Hiina on vaieldamatult Eestile üks olulisim väliskaubanduspartner Aasias,“ ütles Mihkelson. Tema sõnul ongi visiidi üks eesmärk toetada Eesti ettevõtjaid poliitilisel tasandil suure ekspordipotentsiaaliga turul.

Hiina eksporditakse enim elektri- ja mehaanilisi seadmeid, puitu ning puittooteid. Lähiajal on lootust, et Hiina turg avaneb laiemalt ka Eesti toiduainetööstustele.

Eesti delegatsiooni kuuluvad väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson, aseesimees Keit Pentus-Rosimannus ja liikmed Marko Šorin ning Henn Põlluaas.