Foto: Erakogu
Toiduuudised
16. august 2016, 10:16

Hindad tervislikku toitumist? Sinu laual peaks siis olema kitsepiim!

Kuigi kitsepiima soovitatakse eelkõige eakatele ja lastele, siis tegelikult võiks see olla iga tervislikku toitumist hindava inimese toidulaual, kirjutab Andri-Peedo talu.

Toorpiim on üks rikkalikumaid toiduaineid, milles on üle 200 000 erineva komponendi: toitained, süsivesikud, valgud, lipiidid, mineraalid, vitamiinid. Kitsepiim on koostiselt kõige sarnasem rinnapiimale, olles kergesti seeditav rasvamolekulide erilise struktuuri tõttu. Samuti omastab inimene kitsepiimast (võrreldes lehmapiimaga) paremini näiteks rauda ja kaltsiumit.

Kitsepiimast saab abi erinevate haiguste vastu. Arstid soovitavad kitsepiima juua näiteks hingamisteede ja seedesüsteemiga seotud haiguste korral, samuti ka vähihaigetel ja sellest taastujatel. Kitsepiim leevendab allergiaid – seda tohib juua isegi lehmapiimavalgu vastu allergiline inimene. Oluline on siiski tähele panna, et laktoositalumatuse korral kitsepiimast abi ei saa.

Millegipärast on eestlastel kujunenud kitsepiima maitse suhtes halb eelarvamus – vaatamata sellele, et võib-olla pole seda isegi kunagi proovitud. Tõsi küll, poelettidel pakutav välismaine kõrgpastöriseeritud kitsepiim pole päris see, mis tuleb otse talust. 

Eksiarvamus on ka, et kitsepiim on rasvasem kui lehmapiim. Toorpiima rasvasisaldus on keskmiselt 3-5% (lehmapiimal samuti 4% ringis). Kitsepiima rasvade seeduvus on parem kui lehmapiimal, sest kitsepiim moodustab maos kalgendudes helbeid, mitte tükke nagu lehmapiim, ja see kergendab kitsepiima omastatavust.

Võrumaal asuvat Andri-Peedo talu peavad noored, kes on tulnud linnast maale elama. Tööd tehakse hoole ja armastusega ning uusi teadmisi ja oskusi saadakse koostöös oma ala spetsialistidega ka välismaalt. Talu sai tänavu Eesti Talupidajate Keskliidult aasta noortalunike tiitli.

Andri-Peedo talu kitsepiima toodavad puhast tüüringi tõugu kitsed, kelle piim on eriliselt maheda maitsega. Piima kvaliteet ja puhas maitse tagatakse, jälgides rangeid hügieeninõudeid. Puhtuse hoidmine algab juba laudast ning tähtsalt kohal on loomade heaolu ja kvaliteetne sööt. Igal loomal on oma nimi, arvestatud on kitsede eripära ja vajadustega, näiteks talledel väike mänguväljak ronimisvõimalustega ja rohkelt laudaruumi. 

Andri-Peedo talu tegeleb kitsetoorpiima müügiga, see on saadaval üle eesti suuremate linnade turgudel, poodides ja kaubanduskettides. Andri-Peedo talu asub Võrumaa puhta looduse keskel Hino maastikukaitsealal, kus kitsed saavad heinamaadel süüa ja ka suurem osa söödast varutakse nendelt talumaadelt.

Andri-Peedo talu kitsepiima saab osta näiteks suurematest Selveritest, Prismadest, Comarketitest, Stockmannist, Solarisest, Sadama turult, taluturgudelt.