Uku VainikFoto: Lauri Kulpsoo
Toiduuudised
14. mai 2016, 06:00

Miks meil on nii raske valida, mida süüa (3)

Kõik hakkab pihta bioloogiast – inimesed on kõigesööjad. Nii taime- kui ka lihatoidulistel loomadel on vähem toiduvalikuid. Näiteks pandad söövad peaaegu ainult bambust, millest ei saa palju energiat, seega tuleb neil kogu aeg süüa. Lõvi vastupidi sööb väga energiatihedat toitu, millest peab piisama pikemaks ajaks. Kõigesööja inimene, erinevalt pandast ja lõvist, peab sööma erinevaid toite, et kõik toitained kätte saada. Seega seisame kogu aeg valikute ees, mida jätta ja mida suhu pista.

Valikuid mõjutab ka keskkond, milles me elame. Toidukaupade virvarris on keeruline valida, mida süüa ja kui palju süüa. Nii võibki juhtuda, et söömise strateegia võtame üle pandalt, aga söögi materjali lõvilt – näiteks liha, mis kõhu liigselt täis pargib.

Olukorra teeb ehk natuke lihtsamaks, kui tuletame söömise puhul meelde, kuidas loomad käituvad. Näiteks salatit ja juurikaid võime kõhtu ajada iga kell ja igast asendist. Liha tasub seevastu süüa ettevaatlikumalt, näiteks kord päevas.

Muidugi, me oleme leiutanud sellisedki toidud, mida loomad ei söö, nagu jäätis, lasanje ja näkileib. Siin tasub mõelda kaloritihedusele – kui toit on kalorihõredam (näiteks näkileib), siis võib seda süüa rohkem ja tihedamini. Kaloritihedat toitu (näiteks juust, lasanje, jäätis) tasub süüa vaid aeg-ajalt. Järgmine kord poodi minnes tuletage endale meelde, et te pole lõvi ega panda, vaid mitmekesiste vajadustega inimene.

Järgmisel korral tuleb juttu emotsionaalsest söömisest.