Foto: Vida Press
Toiduuudised
15. märts 2016, 06:21

Hommikul tee kohvi presskannuga, õhtusöök lõpeta espressoga (5)

"Hea kohv on peen kunst, kus olulist rolli mängivad pisemadki detailid," tõdeb KAFO kohvikoolitaja Kaspar Grossfeldt. Järgnevalt veel üheksa punkti, mida kohvi tehes meeles pidada tasub.
Kaspar Grossfeldt

1. Mida kauem vesi ja kohv kokku puutuvad, seda rohkem kofeiini joogi sisse jõuab. Maitseküllases espressos, mis valmib 20-30 sekundiga, on kofeiini vähem kui presskannu või filtermasinaga valmistatud kohvis, kus vee ja jahvatatud kohvi kokkupuuteaeg on pikem. Seepärast sobib õhtusöögi lõpetuseks espresso. See aitab seedida ja ei tekita vähese kofeiinisialduse tõttu uneprobleeme, seevastu hilisõhtul presskannu või filtermeetodil valminud kohvi juues võid lakke vaadates lambaid lugema jäädagi.

2. Robustas on rohkem kofeiini, araabikas aga rohkem maitseid. Kui araabika kofeiinisisaldus on 0,9-1,4 protsenti, siis robustal on see 1,8-4 protsenti ehk kaks korda suurem. Seepärast hommikul äratuseks sobivad hästi kohvisegud, mis sisaldavad ka robustat. Vastukaaluks väiksemale kofeiinisisaldusele iseloomustab araabikat jällegi maitse- ja aroomirikkus. 

3. Americanos on kofeiini vähem kui musta kohvis. Americano valmistamiseks lisatakse espressole 30-90 ml kuuma vett, aga musta kohvi tehes puutub jahvatatud kohviga kokku kogu veekogus ning selle tõmbeaeg on reeglina 3-5 minutit. Americano – nagu esperssogi puhul – puutuvad vesi ja kohv kokku ainult 20-30 sekundit. 

4. Õige jahvatus annab kohvile maksimaalse maitse ja aroomi. Kõige peenem jahvatus sobib türgi e. ibriku-kohvile. Espresso jahvatus on samuti peen, aga türgi kohvist siiski pisut jämedam. Keskmine jahvatus sobib filterkohvile ning jäme presskannukohvile. Aeropressiga valmistades kasutatakse erinevaid jahvatusi, aga eelistatud on peenem jahvatus. Erinevad vahendid ja jahvatused ekstraheerivad maitseid ja aroome erinevalt, seega õige jahvatusega saab ka parima kohvijoogi. 

5. Piim jääb magus ja vahustub hästi 60-65 kraadi juures. Kui piim on õigel temperatuuril vahustatud, pole cappuccinole ja caffè latte'le suhkrut vaja lisadagi. Alla 60 kraadi napib piimal magusust ja üle 65 kraadi tekib juba keedupiima maitse ning lõhn. 

6. Mida kõrgem on piima valgusisaldus, seda siidisema vahu saad – valk "ehitab" vahu. Seepärast tasub pakendilt piima valgusisaldust uurida.
Et piimavaht kokku ei vajuks ning siidine püsiks, on vaja rasva. Rasv toob ka maitsed paremini esile. Piima rasvasisaldus sõltub kohvi röstimisastmest – kui eelistad heleda röstiga kohvi, siis ei tasu 2,5protsendilisest piimast rasvasemat kasutada, muidu hakkab see kohvimaitse üle domineerima. 

7. Kohv põletab rasva ja aitab kiirendada ainevahetust. Seepärast kaalujälgijatel ei tasuks pärast hommikusööki piima enam kohvi sisse panna ja alates keskpäevast käituda nagu itaallane ehk juua ainult espressot või musta kohvi. 

8. Kohv sisaldab kuni 1000 aroomiühendit, vein kuni 500-600. Keemikud pole suutnud tänini kohvi aroomi usutavalt järgi teha – liiga palju nüansse! Seepärast tuleks kohvipakk iga kord pärast kasutamist eriti hoolikalt sulgeda. Sa ju ei hoia ka head veini või õlut pikka aega avatuna, et seda siis liisunult rüübata? 

9. Erikohvi päritolu on kuni farmeri nimeni täpselt teada ning see on sertifitseeritud kohvispetsialistidelt pälvinud vähemalt 80 punkti 100st. Viimane tõestab, et tegemist on tõesti unikaalse maitsega. Erikohv moodustab maailma kohvitoodangust praegu umbes 5 protsenti, aga see on kasvav trend. Erikohvide võlu pääseb kõige paremini mõjule, kui neid valmistada käsitöökohvina.