Foto: TEET MALSROOS
Toiduuudised
17. juuli 2015, 19:00

Restoranides söömine võib olla kõike muud kui tervislik (8)

Kodus söögi valmistamine on siiani üks parimaid võimalusi, et kontrollida toidus olevate rasvade, suhkrute, kalorite ja muude ainete sisaldust.

Uuringe tulemusena on selgunud, et söömine nii kiirtoidukohtades või täisteenindusega restoranides võib olla parajaks kaloripommiks, vahendab Yahoo.

Professor Ruopeng An räägib, et inimesed ei ole kuigi teadlikud ka korralikes restoranides valmistatud roa seisukorrast ja valmistamise viisidest.

Küsitluse käigus vastas enam kui 18 000 täiskasvanut küsimustele, mis hõlmasid nende söömisharjumusi kahe päeva vältel. Selgus, et ligikaudu igas kolmas sööb kiirtoitu ühel või mõlemal päeval. Neljandik inimestest einestab vähemalt ühel päeval restoranis.

Kui väljas einestajaid võrreldi kodus toitujatega, selgus, et väljas sööjad tarbisid päeva kohta 190 kalorit, 11 grammi rasva, 3,5 g küllastunud suhkruid, 60 mg kolesterooli ja 400 mg naatriumi rohkem.

New Yorki dietoloog Lori Rosenthal kommenteeris eksperimendi tulemusi, olles mitte kuigi üllatunud. "Kui valmistame ise oma toidu, siis saame olla kindlad, mida meie söök sisaldab," lausus ta.

"Kui sööme väljas, langetab otsuseid kiirtoidurestorani töötaja või restorani kokk. Kui teha ise, on kontroll enese käes," lausus Rosenthal.

Rosenthal soovitas enne restorani minemist varasemalt internetist valmis vaadata, mida menüüs pakutakse. See aitab vältida olukorda, kus tellitakse roog ilma, et ollakse tutvunud koostisosadega.

Dietoloog soovitab mitte karta uurida, kas roas olevad toiduained on keedetud, grillitud, praetud või aurutatud. Eelistada tuleks sööke, mis sisaldavad köögivilju või paluda, et köögivilju einele lisataks. Juurikad muudavad roa toekamaks, mis annab suurema täiskõhutunde, ilma et tarbitaks liialt kaloreid.

Rosenthal soovitab ka võtta aega, et toit läbi närida ja tunnetada maitseid – siis ei teki ülesöömist ja söögikord on isegi nauditavam.

Kui selgub, et kogu toitu ei jõua ühe korraga ära süüa, siis ei ole mõtet seda vägisi teha. Mõistlik on paluda toidukohast karpi, et võiks järele jäänud söögi koju kaasa võtta või jagada seda sõbraga.