Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
9. veebruar 2015, 14:00

Kõige lihtsam viis üleliigseid kilosid kaotada on... magada!!! (5)

Hea uudis - kaalu on võimalik langetada ka magades. Selleks tuleb lihtsalt magada külmas toas - see soodustab pruuni ehk niinimetatud hea rasva hulka, mis kulutab soojuse tootmiseks rohkem energiat.

Ajakirjas Diabetes avaldatud uuringu tulemused kinnitavad, et toa õhutemperatuur mõjutab inimeste ainevahetust ja tervist. Külmemas toas magamine võib nimelt suurendada pruuni ehk nimetatud hea rasva hulka, mis kulutab soojuse tootmiseks rohkem energia, vahendab Women´s Health.

Selle kindlakstegemiseks vaatlesid teadlased viit noort meest, kes magasid neli kuud täpselt ühesugustes tingimustes ja reguleeritud temperatuuriga ruumides. Pärvasel ajal elasid nad tavalist elu ja öösiti magasid nad kontrollitud tingimustes. Esimesel kuul oli nende magamistoa õhutemperatuur 24 soojakraadi, teisel 19, kolmandal 24 ja neljandal 27 soojakraadi. Lisaks reguleeriti ka meeste toitumist.

Uuring tõi välja, et kõige madalama temperatuuriga magamise kuul suurenesid katsealuste pruuni rasva varud ning tõusis insuliinitundlikkus - see vähendab omakorda teise tüübi diabeedi riski. Soojas magades toimus vastupidine.

See lubaski teadlastel järeldada, et ka vaid magamistoa õhutemperatuuri muutes saab võidelda rasvumise, diabeedi ja nendega seotud tervisehäiretega.