Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
23. oktoober 2014, 16:28

Ettevaatust! Tervisepommist chia seemned võivad tekitada tõsiseid neelamisraskuseid (8)

Kui ülitervislikuna tuntud chia seemneid süüa toorelt ja kuivana, võivad need ummistada söögitoru ja tekitada nii neelamisraskuseid.

Chia seemneid, mis sisaldavad palju kiudaineid, valku ja südamesõbralikke oomega-3 rasvhappeid, ei tohiks süüa toorelt ja kuivana, hoiatab Web MD. Eriti peaksid spetsialistide hoiatusel sellest hoiduma inimesed, kellel on olnud neelamisega probleeme või kellel on ahenenud söögitoru.

Nimelt on chia seemnetel on võime imada sisse 27 korda suuremas koguses vedelikku võrreldes oma enda kaaluga. Seetõttu peaksid neelamisprobleemide või ahenenud söögitoruga inimesed tarbima chia seemneid neid vaid pärast mõnes vedelikus paisuda laskmist. Kui kuivalt söödud chia seemned paisuvad söögitoru, võivad nad moodustuda geelja, ummistust põhjustava ja raskesti eemaldatava vedeliku.

Spetsialistide hoiatused pärinevad elust enesest. Möödunud esmaspäeval räägiti Philadelphias Ameerika gastroenteroloogia kolledži iga-aastasel kokkutulekul 39-aastasest mehest, kes oli varem kimpus olnud neelamisprobleemide, astma ja hooajalise allergiaga. Pärast supilusikatäie kuivade chia seemnete söömist koos klaasi veega tekkisid mehel neelamisraskused. Kiirabi tuvastas tema söögitorust selle blokeerinud chia seemnetest moodustunud geeli. Mis on kõige hullem, arstidel ei õnnestunud geeli mitmete traditsiooniliste meetoditega eemaldada. Lõpuks kasutasid nad enneaegsetele lastele mõeldud gastroskoopi ja said selle abil lükata chia seemnetest tekkinud geeli väikeste koguste kaupa mehe seedekulglasse.