Foto: Kersti Eero
Toiduuudised
4. oktoober 2014, 16:00

Rootsis tähistatakse täna üleriigilist kaneelisaia päeva (2)

Kanelbullar ehk kaneelisaiad on Rootsis klassikaline kohvikõrvane. Kui keegi teid enda poole koju kohvi jooma kutsub, seisavad kindlasti laual ka kaneelikuklid, kinnitab Rootsi uudisteportaal www.thelocal.se.

Kaneelisai ongi rootslaste väljamõeldis. Saiake ilmus areenile kahekümnendatel, pärast esimest maailmasõda. 1999. aastast asendab kaneelisaiapäev varasemat rahvusvahelist lastepäeva, mida tähistati 4. oktoobril. Siis tabab elanikkonda kõrge kuklipalavik – kõik kohad on täis kaneelisaialõhna ja juhtub, et tänavatel jagatakse neid suisa tasuta, kirjutab Rita Ahonen oma raamatus "Minu Stockholm. Vanniga merel".

Rootslaste kaneelisaiad on tüüpilistest Ameerika kaneelirullidest hoopis vähem magusad ja kindlasti tuleb taignasse lisada kardemoni. Saiadele käib peale pärlsuhkur, mitte suhkruvaap või glasuur, rõhutab rootslaste veebiportaal.

Tänavu tähistatakse Rootsis kaneelisaia päeva juba 15. korda. Mis võiks Eestimaagi rõskel sügisõhtul olla mõnusam, kui köögist leviv kaneelirullide lõhn.

Seejuures pidage meeles Karlssoni hoiatuskirja köögiseinal Majasokule: "Vaata ette, sinu häbemata kallites saiades peaks olema rohkem kaneeli!"

Kanelbullar ehk kaneelisaiad (25 saiakest)

Vaja läheb: 750 g jahu, 35 g pärmi, 100 g suhkrut, 300 ml piima, 1 muna, 120 g võid, 1 tl soola, 1 sl kardemoni.

Täidis: 100 g võid, 50 g suhkrut, 2 sl kaneeli.

Glasuur: 1 muna, 2 sl vett, pärlsuhkrut.

Valmistamine: Murenda pärm kaussi ja lahusta väheses käesoojas piimas. Sulata või, vala juurde ülejäänud piim ja lisa segu pärmile. Lisa muna, soola ja kardemon ning sõtku vähehaaval juurde jahu. Jätka sõtkumist, kuni tainas muutub ühtlaseks. Kata taignakauss kerge riidega ja jäta pooleks tunniks toatemperatuurile kerkima.

Seejärel rulli tainas 3 mm paksuselt ja 30 cm laiuselt lahti. Sulata või ja pintselda taignale. Sega omavahel kaneel ja suhkur ning riputa seegi taignale. Rulli tainas pikemast servast alustades kokku ja lõika umbes 25 tükiks. Lao need, lõikeserv ülespoole, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja jäta rätiku alla tunnikeseks kerkima ehk kuni rullid on kaks korda suuremaks paisunud.

Klopi muna veega lahti ja pintselda sellega kuklid ettevaatlikult üle. Raputa peale pärlsuhkrut. Küpseta 220kraadises ahjus 5–6 minutit. Lase restil veidi jahtuda. (Allikas:https://sweden.se/culture/cinnamon-buns/)