MARJADE HINNAD TÕUSUTEEL: 30 aastat Nõmme turul eestimaiseid aiasaadusi müünud Andres kinnitab, et marjade hinnad lähevad järjest kallimaks. Pildil staažika müügimehe kolleeg Irina. Foto: Mari Luud
Toiduuudised
26. juuli 2014, 16:00

Eesti marjad juba kallinevad, kuid kartul läheb järjest odavamaks (21)

Maasikad hakkavad turulettidelt küll otsa saama, aga nende koha võtavad üle mustikad, vaarikad ja kirsid, mille hinnad lähevad päev-päevalt kallimaks. Põhjuseks on halb saagi­aasta ning ka praegused kuumad ilmad. Kodumaise kartuli hind on aga languseteel, näitas Õhtulehe eilne turutiir Tallinnas.

Kolmkümmend aastat Nõmme turul eestimaiseid aiasaadusi müünud Andres tunnistab, et hetkel on kõige kuumem kaup maasikad. "Inimesed ärkavad tavaliselt siis, kui marjad hakkavad juba otsa saama," nendib ta.

Seetõttu on ka nende hind krõbedam – 6,50 kilo Eesti maasikate eest. Kes soovib lettidel leiduvaid viimaseid maasikaid soodsamalt saada, peaks suunduma kas Jaama turule, kus nende kilo pealt säästaks 62 senti või Keskturule, kust saab kilo maasikaid lausa 3,80 eest.

Ka teised marjad nagu mustikad (6 eurot) ja mustad sõstrad (4 eurot) ning Pärnumaa tomatid (4 eurot) ja värsked hapukurgid (7 eurot) on Andrese sõnul hetkel minev kaup. Seda aga, et nende hind lähiajal langeks, mehe sõnul loota ei tasu – hinnad hakkavad peagi hoopis tõusma. "Kevad oli külm ja talv ilma lumeta, seetõttu on ka saak sel suvel kesine ning hinnad kõrged," selgitab mees ning lisab, et käsitsi korjatud marjad on veelgi kallimad.

"Näiteks masinaga korjatud mustikate kilo maksab 6 ja käsitsi korjatud 8 eurot."

Kundesid aga jagub Andresel kõvasti. Eriti hea meel on tal turistide üle, kes tuuakse turule lausa bussidega ning kes siis teevad tavaliselt mitmesajaeuroseid arveid. "Neile meeldivad just värsked marjad, kuna kruiisilaevadel on kogu toit enamasti külmutatud," märgib mees.

Eestlane armastab kodumaist kraami

Seitsmendat aastat turul müüjana töötav Marje tõdeb, et tema käest ostetakse kõige rohkem värsket kartulit (1,80 eurot), mis on pärit Karli talust, Rõngust. "Näiteks kolm-neli päeva tagasi oli kartuli hind 2,50," lausub ta ning lisab, et tunaeile korjatud kartuli saab lausa 1,20 eest.

"Aga mida rohkem kaupa hakkab tulema, seda odavamaks see läheb. Kartuli hind jääb tavaliselt pidama kuskile 50–60 sendi peale."

Veel ostetakse Marje letist värsket kurki (2,50 eurot) ja väga populaarsed on ka Intsu talu tomatid (3,50 eurot). "Ausalt öeldes läheb kogu Eesti kaup inimestele hästi peale," tõdeb naine.

"Ja kuigi toodete juurde on märgitud nende päritolumaa, küsivad kliendid alati üle, kas tegemist on ikka kodumaise kaubaga."

Kilo Eesti kukeseeni saab Nõmme turult 5–7 euro eest, herned jäävad 4–5 euro kanti, porgand maksab 1,90 eurot, peet 80 senti, suvikõrvits 2,50, kaalikas 1,50–1,80, värske kapsas 1,50, lillkapsas 3 ja mugulsibul 2 eurot. Välismaise kraami kilohinnad on aga mõnekümne sendi võrra soodsamad.

Jaama turg: hinnad pea kaks korda madalamad kui Nõmmel

Ka Jaama turult leiab laia aiasaaduste valiku – valdavalt on tegemist võõramaist päritolu toodetega, kuid leidub ka Eesti omi. Hinnad on neil aga pea kaks korda soodsamad. Eesti mustikad maksavad siin 4,80, mustad sõstrad 1,50, kukeseene kilo hind jääb 4,88 ja 5,50 euro vahele. Kilo Ungari kirsside eest küsitakse 1,70 eurot, mis on 1,80 eurot soodsam kui Nõmmel.

Eesti tomati kilohind on 2,48 eurot, aga Poola oma on ainult 1 euro. Eesti kurgikilo maksab samuti euro, kartuli hind jääb 60 sendi ja euro vahele, hernekilost küsitakse 3 ja porgandipundi eest 1 euro. Lillkapsas maksab 1,50, värske kapsas 70 senti ning pundi Läti kollakaks värvunud tilli saab kätte 30 sendiga. Kilo suuri Hispaania mureleid maksab vaid 2,20 eurot ning Poola vaarikate kilo eest tuleb välja käia 5,50 eurot.

Keskturg: lai valik ja soodsad hinnad

Keskturul on kodumaise kraami valik märksa laiem kui Jaama turul, aga hinnad jäävad enamvähem samale tasemele. Eesti mustikaid saab siit 5 euro eest, mustad sõstrad on 70 senti kallimad ehk 2,20 eurot ning sama palju maksab ka punase sõstra kilo. Ungari murelid maksavad 4,20 ja kirsid 1,50 eurot ehk 20 senti rohkem kui Jaama turul. Eestimaise vaarika kilo hind on 6 eurot, mis on Nõmme turust lausa 4 eurot odavam ning kilo kukeseeni saab kätte 2–5,20 euroga. Siinkohal olgu märgitud, et kõige odavamad neist on jõudnud juba n-ö praagikasti ja näevad välja võrdlemisi nirud.

Kilo kodumaist kartulit maksab 70 senti, Nõmmel tuleb kohalike mugulate kilost euro ja 10 senti rohkem välja käia. Kui tomatikilo (2,50) on eurojagu odavam kui Nõmmel, siis kohalik kurk – vastupidi – keskturul umbes samapalju kallim. Hernekilost küsitakse 2,80 eurot ehk pea kaks korda vähem kui Nõmmel. Kilo lillkapsast maksab 3, porgandit 2 ja värsket kapsast euro. Kapsasööjad säästavad Nõmmega võrreldes 50 senti.

Kimbu tilli ja peterselli saab keskturult kätte 40 sendiga, kilo mugulsibula eest tuleb välja käia 2 eurot. Kindlasti tasub keskturule tooma minna suvikõrvitsat – kui keskturul küsitakse kilost 1,20 eurot, siis Nõmmel lausa 2,50 eurot. Peedikilo maksab keskturul 50 senti, Nõmmel küsitakse 30 senti rohkem.