Maasikas on mitmekülgne puuvili.
Toiduuudised
22. juuni 2014, 16:00

Mmm, maasikas! (6)

"Ise ma maasikatest hoidiseid ei tee, aga vanaema tehtud maasikamoos on küll hea," tõdeb restorani OKO peakokk Joonas Koppel, kes eelistab marju ennekõike värskelt süüa. Lühiajaliselt maasikaid külmkapis hoides on aga oluline, et marjade vahele võimalikult palju õhku jääks, muidu lähevad nad kohe mädanema.

Üha rohkem võib maasikaid kohata põhiroa lisandina või mõne soolase roa retseptis. Maasikas pole küll kokk Joonas Koppeli lemmiktooraine, kuid ta on üsna aldis seda mitmesugustes roogades kasutama. See sobib imehästi nii lihtsalt grill-liha ja kala juurde kui nende kõrvale pakutava värske salati sisse.

Maasika head kaaslased on näiteks basiilik, ingver, avokaado, tomat, kookos ja õun. Samuti kana, sink ja kõik mageveekalad. Kastme võiks teha oliiviõlist või Balsamico’st ning kõrvale võiks rüübata ale-tüüpi täidlast õlut või tekiilat.

Maasikas maitseb ka teralise juustuga, näiteks Parmesaniga, teab Joonas.

Müüdi, et eestlased ei julge maasikatega katsetada, kummutab kokk kohe.

"Minu tädi kasutab küll soolastes toitudes maasikaid," tunnistab ta. "Ja salsasid tehakse ju ka maasikatest, ainult et ma ise pole seda katsetanud."

Joonas on nimelt maasikate kuumutamise suhtes kahtleval seisukohal.

Säilitamiseks soovitab Joonas marjad karbiga sügavkülma pista.

"Kui talvel tuleb tuju nendest midagi muud peale moosi teha, siis on ilma suhkruta parem," märgib ta. Ka restorani NO99 peakokk Riho Heinmets peab õigeks maasikaid ilma suhkruta külmutada.

"Marju sulatades uhutakse koos suhkruga ka nendes sisalduv vesi minema. Marjad kaotavad sulades oma maitse ja ka väljanägemise, sest suhkur nii-öelda küpsetab nad ära," põhjendab kokk.

"Normaalne aeg külmutatud maasikate kasutamiseks võiks olla 4–6 kuud, kuid neid võib ka üle aasta säilitada."

Sügavkülma temperatuur peab kindlasti olema madalam kui -19 kraadi.

Aga värskeid maasikad lühikest aega külmkapis hoides tuleb meeles pidada, et marjade vahel oleks piisavalt õhuruumi, muidu lähevad nad hallitama.

Kuum vann pikendab marjade eluiga

Maasikatele kuuma vanni tehes saab marjade eluiga nädala võrra edukalt ka pikendada, usub Joonas. Niinimetatud termoteraapiaks tuleb vesi kuumutada 52 kraadini, panna maasikad 30 sekundiks sinna sisse, lasta maha jahtuda ja siis ära kuivada.

Ta ise pole seda meetodit küll veel katsetanud, kuid tema kokast sõbra kinnitusel töötavat termoteraapia edukalt.

Riho Heinmetski teab nippi, kuidas maasikad kuni viis päeva säiliksid. Selleks tuleb kasta nad kümnekaupa 5–10 sekundiks keevasse vette ja siis kohe jäävette ning seejärel majapidamispaberiga hoolikalt kuivatada.

"See toiming hävitab maasika pinnal oleva seene, mis põhjustab kiiret riknemist," selgitab kokk. Pärast seda tuleks maasikaid hoida toatemperatuuril, sest külm ei mõju nende maitsele hästi.

Maasikate säilitamiseks koka sõnul muid erilisi nippe polegi. Vältida tuleks lihtsalt vigastustega maasikaid ja nende hoidmist koos teiste marjadega.

Maasikasortidel selles osas aga vahet ei ole. "Eks väiksemad ja koledamad võib ju hoidisteks keeta ning parema väljanägemisega lihtsalt ära süüa," ütleb Heinmets.

 

Maasikasalat kitsejuustuga

(kahele)

Vaja läheb: 200 g kitsejuustu, 16 maasikat, 2–3 viilu saia, 1 sl oliiviõli, 1 sl õuna- balsamico’t, 1 tl tavalist balsamico’t, 1 peotäis värskeid basiilikulehti, suhkrut.

Valmistamine: Murra kitsejuust tükkideks ja puista taldrikule. Lõika maasikad pooleks, keeruta neid suhkrus ja pane kitsejuustu peale.

Karamelliseeri maasikad gaasipõleti abil. Seejärel lõika sai kuubikuteks, rösti need ahjus ja puista taldrikule. Lisa ka basiilik. Sega mõlemad balsamico’d oliiviõliga ja vala salatile.

"See lihtne ja suvine salat sobib hästi eelroaks."

 

Basiilikujäätis maasika-gazpacho’ga (kahele)

Vaja läheb: 500 g maasikaid, 5 keskmist tomatit, 250 ml vanillijäätist, 1/2 potitäit basiilikut, peotäis marjamüslit, pipart, suhkrut.

Valmistamine: Eemalda tomatitelt südamikud. Tõsta kõrvale peotäis maasikaid, ülejäänud pane blenderisse.

Tükelda tomatid ja pane samuti sinna, soovi korral lisa ka suhkrut ning blenderda läbi. Vala püree väikesesse pudelisse, sulge ja pane jääpange. Seejärel purusta basiilikulehed, lisa jäätis ja blenderda uuesti läbi.

Pane jäätis sügavkülma. Tükelda peotäis maasikaid, võta tomatisüdamikud ja jaga kaussidesse.

Lisa marjamüslit, kulbitäis jäätist ning serveerides vala peale maasika-gazpacho’t.

"Suhkrut lisa magustoidule olenevalt maasikate magususest."

 

Marineeritud maasika-salat kala ja praekartuliga

(kahele)

Vaja läheb: 20–30 maasikat, 5 sl oliiviõli, 1 sl sidruni- või laimimahla, 1/2 pikka kurki, 5–6 värsket kartulit, 200 g kala (soovitavalt siiga), 1 sibul, paar küüslauguküünt, 40 g võid, 2–3 sl aniisiviina, 2–3 sl vett või kalapuljongit, peotäis rohelist (kummelit, tilli, kressi, mungalille, peterselli jne), soola, pipart.

Valmistamine: Haki maasikad, ribasta kurk ja jäta need õli-mahlasegusse kaheks tunniks marineerima.

Kastme jaoks haki sibul ja küüslauk, pruunista need võis. Vala sinna aniisiviin ja vesi või kalapuljong ning kuumuta natukene. Enne serveerimist kurna sibul ja küüslauk kastmest välja.

Keeda kartulid, lõika need viiludeks ja prae võis läbi. Maitsesta kala soola ja pipraga ning prae seegi võis läbi.

Serveeri kala ja kartuleid kastme, natukese rohelise ning maasika-kurgisalatiga.