RISTKÜLIK PIIMAPAKI TAGAKÜLJEL: Tumedates toonides märgistus on mõeldud pakkemasina fotosilmale. Foto: Stanislav Moškov
Eesti uudised
5. august 2013, 07:00

Miks on piimapakkidel sinine või must ristkülik? (80)

"Piimatoodetest tasub osta vaid sinise ristkülikuga piima- ja hapukoorepakki," arutleb Õhtulehe ähmi täis lugeja. "Sama märk mustana tähendavat, et toode on valmistatud piimapulbrist!" Tootjad ja poemüüjad lükkavad selle jutu kohe ümber.

Maag Piimatööstuse turundusjuht Ruta Kallaspooliku sõnul on ristkülik pakendi tagaküljel märgiks pakkimismasina fotosilmale, selle järgi saab masin aru, kust pakend lõpeb ja uus algab.

"Need ristkülikud markeerivad pakkemasina automaatika jaoks kilepakendi õiget pikkust ja lõikekohta. See, et osa ristkülikuid on sinised ja teised musta värvi, on pigem juhuslik ning seotud erineval ajal valminud tootedisainidega," ütleb ka Valio Eesti turundus- ja tootearendusdirektor Krista Kalbin.

Selline märk on kõigil rulli-pakendimaterjalidel, piimatööstuses ka näiteks kohukestel ja pudelietikettidel.

Ka kaupluseketid teavad märgistuse tähendust. Selveri turundusjuht Ruth Aarma sõnul ei ole seda ostjatele selgitatud, kuna see info pole otseselt tarbijale mõeldud. "Märgi värvus ei mängi siinjuures suuremat rolli. Musta märki näeb pakkemasina silm paremini kui sinist," lisab Rimi kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats.

Eesti piimatootjad on kõik valmis tõestama, et kasutavad nii piima, hapukoore kui teiste toodete jaoks naturaalset kodumaist toorpiima. Piimapulbrist piimajooke ei valmistata – see oleks kallis ja majanduslikult ebamõistlik. Juhul, kui toode on valmistatud piimapulbrist, nõuab seadus selle nimetamist hoopis piimajoogiks.

"Kui satute mõnes maailma suurlinnas jooma piimapulbrist valmistatud piimajooki, pole samuti mingit põhjust muretsemiseks. Nii, nagu peetakse normaalseks vinnutatud liha-kala ja kuivatatud puuvilju, rosinaid ja muud, siis ei tohiks ka piimapulber tarbijas hirmu tekitada," rahustab Maag Piimatööstuse turundusjuht.