Toiduuudised
30. juuni 2012, 08:54

Maasikale! Suve magusaim aeg on jälle käes (2)

Toidublogija Kaare Kangro ei kujuta suve ettegi ilma maasikateta, need lihtsalt kuuluvad kokku. Kõige parem on maasikas värskelt, aga Kaare küpsetab maasikatest ja maasikatega ka uhkeid kooke. FoodStudio mehed aga kinnitavad, et maasikad sobivad ka soolaseks suutäieks.

Kaare lapsel on sünnipäev kohe pärast jaanipäeva ja igal aastal muretseb ema, kas marjad ikka lähevad punaseks, et saaks maasikatorti teha? "Kui oma peenral veel valmis pole, siis turult ikka saab," täpsustab Kaare. Tartu Kutsehariduskeskuses kondiitriks õppinud Kaarele meeldib väga küpsetada. Maasikatega saab teha igasuguseid maitsvaid kooke. Kuna küpsetamine ei mõju maasikatele kõige paremini, siis eelistab Kaare maasikatega katta Pavlovat, kasta neid šokolaadisse ja teha Nami-Nami retseptikogu järgi maasika-hapukoorejäätist.

"Väga efektne on panna veekuubiku sisse külmutatud maasikaid jookide sisse," soovitab Kaare. Maasikad nii kaunistavad, annavad maitset kui ka jahutavad jooki. Igal suvel üritab Kaare teha ka vähemalt ühe tiiru metsa, et noppida metsmaasikaid.

Moosi Kaare maasikatest ei keeda. "Moosi annab ämm, kes keedab tõelist vana kooli maasikamoosi, mis on pannkookide peale parim," kiidab noor naine. Tema ise hoiustab maasikaid sügavkülmas, nii tervelt kui suhkruga segatult toormoosina.

FoodStudio kokk ja koolitaja Risto Toome sõnul pole maasikate lisamises soolastele toitudele midagi erakordset. "Meie kasutame maasikaid piiramatu fantaasiaga. Neid saab grillida, küpsetada, glasseerida. Valmistada erinevaid kastmeid, suppe, salateid, želeesid – nii soolaste kui magusatena," loetleb Toome.

Suurepäraselt sobivad maasikad erinevate salatite sisse, aga ka erinevate juustude juurde. Õhtulehele valmistatud maasika tšatni sobib Toome hinnangul eriliselt hästi grillitud kana või ka lõhe juurde.

"Oleme Eestis harjunud nautima kindlaid tooraineid kindlatel hooaegadel, kus nad on kõige värskemad, kvaliteetsemad, maitseküllasemad. Meil on kukeseeneaeg, värske kartuli aeg aga ka nüüdseks kätte jõudnud maasikaaeg," räägib Toome ja soovitab järgmise kuu jooksul neid magusalt lõhnavaid ja maitsvaid marju hoolega ära kasutada. "Veel kümne aasta eest tundus kooslus heeringas maasikaga ebatõenäolisena, nüüd ootame seda pigem põnevusega," rõhutab Toome, et maasikate kasutusvõimalusi on tegelikult ohtralt.

Grillitud maasika ja kitsejuustu salat (kahele)

Vaja läheb: 100 g maasikaid, 60 g kitsejuustu, 60 g Kreeka pähkleid (võib murendada suupärasemaks), 140 g erinevaid rohelisi salateid, 60 g värsket kurki, 2 sl oliivõli, 1 sl valget palsamäädikat (võib asendada sidrunimahla või mõne muu naturaalse äädikaga, nagu riisi-, veini- või õunaäädikas), 1 sl tumedat balsamicot (saab ka ilma hakkama), soola, pipart, suhkrut.

Valmistamine: Veereta maasikaid suhkrus ja seejärel grilli kuumal tulel mõni minut. Haki kurk peenteks ribadeks, kitsejuust tükelda umbes 1 cm suurusteks kuubikuteks. Sega oliivõlist, palmsamäädikast, soolast ja suhkrust salatikaste. Lisa värske kurk ja kaste rohelisele salatile. Tõsta salat taldrikule, lisa grillitud maasikad, kitsejuust ja Kreeka pähklid. Piserdada üle balsamicoga, serveeri kohe.

Allikas: FoodStudio toidukoolitajad Indrek Kivisalu, Risto Toome

Šokolaadised maasikad

Vaja läheb: grilltikke, värskeid maasikaid, glasuurimiseks mõeldud valget ja tumedat šokolaadi ning meelepäraseid lisandeid kaunistamiseks (näiteks hakitud pähkleid, kookoshelbeid, küpsise- või kommipuru, seemneid).

Valmistamine: Pese maasikad ja kuivata köögipaberiga. Torka marjad grilltikkude otsa (proovi mitte päris lõppu välja lükata). Sulata šokolaad ning kasta maasikad grilltikust kinni hoides šokolaadi sisse.

Mida rohkem šokolaadi, seda parem on maasikaid katta. Iseenesest ei kulu šokolaadi palju, aga ilus ühtlane tulemus jääb, kui maasika saab otse šokolaadi sisse kasta ega pea marja mööda kausi ääri keerutama. Mida väiksem ja sügavam kauss, seda parem. Kui šokolaadi üle jääb, saab seda teinekord uuesti sulatada ja kasutada.

Lase liigsel šokolaadil maha valguda ja kaunista kookoshelveste, pähklipuru ja sulatatud šokolaadiga. Pähkli- või muu puru tuleks peale puistata kohe pärast maasika katmist šokolaadiga, et see paremini kinnituks. Puru olgu pigem peenem, sest suured tükid kipuvad šokolaadi pealt maha valguma.

Torka valmis tikud suhkruga täidetud joogiklaasi. Hoia maasikaid serveerimiseni jahedas.

Sellised nägusad maasikad kaunistavad lauda ja sobivad väga hästi suvistele aiapidudele magusaks suupisteks. Neid võib valmistada ka koos külalistega.

NIPP: Kui glasuurimiseks mõeldud šokolaadi pole käepärast, võib tavalisele sulatatud šokolaadile lisada natuke toiduõli. Mida vedelam šokolaad, seda ilusam tulemus jääb. Samas tuleb õli lisamisega ettevaatlik olla – kui seda liiga palju panna, ei hangu šokolaad maasika peal ära.

Allikas: Kaare Kangro

Juustusõbra maasikakook

Kergelt soolase mekiga külmutatud maasikakook

6–8 tk (oleneb tassi suurusest)

Vaja läheb: 400 g Merevaiku, 150 g valget šokolaadi, 100 ml 35% rõõska koort, 1 tl vaniljesuhkrut, 1 sl suhkrut, maasikaid, Digestive küpsiseid. Kaunistamiseks melissi- või piparmündilehti.

Valmistamine: Sulata šokolaad vesivannil, jäta jahtuma. Kata väikesed kohvitassid seest toidukilega. Lõika mõned maasikad õhukesteks viiludeks ning lao viilud väikeste vahedega kohvitassi külgedele. Vahusta toasooja Merevaiku 3–4 minutit, lisa jahtunud sulatatud šokolaad ja sega ühtlaseks. Vahusta koor suhkrutega kergeks vahuks ning lisa õrnalt segades juustu-šokolaadisegule. Tõsta kohvitassi põhja kreemi, lisa mõned maasikatükid, seejärel jälle kreemi ning kõige viimasena tõsta peale terve küpsis. Pane koogid vähemalt 4 tunniks sügavkülma.

Kummuta külmunud koogid taldrikule, eemalda toidukile ning kaunista melissi- või piparmündilehtedega. Lase kookidel enne söömist 10 minutit seista. Paku juurde värskeid maasikaid.

Allikas: Kaare Kangro

Maasika tšatni

Vaja läheb: 3 keskmist šalottsibulat, 250 g maasikaid, 100 g (pruuni) suhkrut, 30 ml heledat palsamiveiniäädikat, soola, värskelt jahvatatud musta pipart, pisut õli praadimiseks.

Valmistamine: Koori sibulad ning tükeldada väiksemaks. Kuumuta potipõhjas vähese õliga klaasjaks. Lisa suhkur ning kuumuta sibulad koos suhkruga veel kord läbi. Lisa puhastatud maasikad ning keeda tasasel tulel, kuni need hakkavad lagunema. Lisa äädikat niipalju, et hape tasakaalustaks magusa ning maitsesta täiendavalt soola ja pipraga. Kuumuta veel kord keemiseni ning villi purkidesse või kasuta kohe kas kuumalt või jahtunult.

Allikas: FoodStudio toidukoolitajad Indrek Kivisalu, Risto Toome

Beseekoogid rabarberi-maasikamoosiga (8–10 tükki)

Vaja läheb:

Põhi: 100 g void, 60 g suhkrut, 1 muna, 190 g jahu, näpuotsatäis soola.

Täidis: 200 g rabarberit, 200 g maasikaid, 1–1,5 dl suhkrut.

Beseekate: 2 suure muna valget, 85 g suhkrut, soovi korral sidrunimahla.

Valmistamine: Kõigepealt keeda moos. Selleks puhasta ja tükelda maasikad ja rabarberid ning keeda tasasel tulel suhkruga pehmeks.

Liivataina valmistamiseks sõelu lauale jahu ja tee keskele süvend. Sega süvendis või, suhkur ja muna. Seejärel hakka külgedelt jahu juurde võtma. Sega, kuni tainas muutub ühtlaseks. Keera tainapall toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi.

Määri muffinipanni pesad võiga. Jagas tainas kuueks võrdseks osaks. Võib ka kaheksaks, siis saad õhemad ja veidi madalamad põhjad. Suru tainas pesade põhja ja äärtele. Kata korvikeste ääred fooliumiga (võib ka põhjad katta) ja eelküpseta 200kraadises ahjus umbes 15 minutit.

Fooliumiga koogipõhjade katmine aitab neil kuju säilitada. Kuju säilitamiseks võib küpsetamata põhjad vormiga ka sügavkülma panna. NB! Külmunud tainas tuleb pärast välja võtmist kohe küpsetada. Enne sügavkülma panekut veenduge, ega nii suur temperatuurikõikumine neid ära ei riku. Samal ajal, kui koogipõhjad ahjus küpsevad, valmista beseevaht. Vahusta munavalged pehmeks vahuks ja vahustamist jätkates lisa järk-järgult suhkur. Beseevaht on valmis, kui see on tugev ja läikiv ning mikseriilabade väljatõstmisel tekivad teravad vahutipud.

Tõsta koogipõhjad ahjust välja jahtuma. Vähenda kuumus 160 kraadini. Tõsta igale koogipõhjale rohkelt moosi. Pritsi peale beseemütsid. Küpseta koogikesi, kuni besee pealt pruunikaks muutub (umbes 10–15 minutit).

Allikas: Kaare Kangro

Maasikad kuuluvad taevarestoranigi menüüsse

Maasikatest ei saa üle ega ümber ka esmaspäevast Tallinnas 54 meetri kõrgusel Vabaduse väljakul kohal kõrguv Dinner In The Sky taevarestoran. Sel aastal kostitavad pilvepiiril külalisi kahe Michelini tärniga pärjatud Daniel Lindeberg Rootsist ja Soomest pärit Samuli Wirgentius, kelle restoranile omistati 2008. aastal esimene Michelini tärn. Samal aastal pälvis ta ka Soome prestiižseima auhinna – Aasta restoran. Stockholmis asuv Frantzén/Lindeberg jõudis tänavu aprillis maailma 50 parima restorani seas 20. kohale. Näiteks järgnevat vahtrasiirupis maasikamaiust pakutakse taevarestoranis 7. juulil.

Vahtrasiirupis maasikad Sabayonne kastme ja röstitud mandlilaastudega (neljale)

Vaja läheb: 200 g värskeid maasikaid, 30 ml vahtrasiirupit, 3 munakollast, 100 ml vahuveini, 20 g röstitud mandlilaaste, 70 g suhkrut, natuke värsket münti või basiilikut, 12 mustikat.

Valmistamine: Klopi munakollased veevannil koos suhkru ja vahuveiniga tugevaks vahuks, eemalda veevannilt ja aeg-ajalt kloppides jahuta maha.

Lõika maasikad endale sobiva kujuga, pane 10 minutiks siirupisse marineeruma. Lao maasikad klaasi põhja, tõsta peale Sabayonne vaht.

Raputa peale röstitud mandlilaaste ja pooleks lõigatud mustikaid.

Serveeri kohe ja külmalt.

Allikas: Dinner In The Sky köögimeeskonna juht Mihkel Heinmets