Foto: Tõnu Talivee
Toiduuudised
9. oktoober 2010, 09:00

Pihlakad: asendavad edukalt nii pohli kui ka rosinaid

Pihlakaoks autos hoidvat varga ja avarii eemal, rahvajuttu uskudes on sest kasu ka huntide ja kurjade jõudude vastu. Kuid pihlakamarjadki ei pea kasutult puu otsa punetama jääma, neist saab mõnusaid tervislikke hoidiseid.

Peale metsikute pihlakate on aedadesse istutatud ka kultuurpihlakaid. Tallinna teeninduskooli kutseõpetaja Dina Aarma soovitabki võimalusel eelistada suuremaid ja magusamaid kultuurpihlakaid, mis ei lähe seistes ka nii krimpsu kui metsikud marjad.

Päris toores metsik pihlakas on nii söömiseks kui ka roogadesse lisamiseks liiga mõru. Seepärast pole ka pihlakate korjamisega praegu veel kaugeltki kiiret – just läbikülmumine kaotab marjade kibeda maitse. "Vanasti korjatigi pihlakad kobaratena ja pandi laastukorviga aita või mujale kütmata ruumi. Pihlakates on palju askorbiin- ja sorbiinhapet, tänu sellele seisavad need külmununa oma kuus kuud," selgitab Aarma.

Keetmine ja külmutamine kaotavad kibeduse

Mõistlik on marjad siiski enne suurt külma ära korjata, muidu võivad linnud ette jõuda. Sestap soovitab Aarma pihlamarjad puhastatuna 3–24 tunniks sügavkülma panna.

Kes on mõru maitse suhtes aga eriti tundlik, võib keeta pihlakaid 2-3 minutit soolvees (1 tl soola 1 liitri vee kohta). Seejärel jahutada kiiresti jooksva vee all, nõrutada ja sügavkülmutada. Pärast 12–24tunnist külmutamist saavad pihlakad suupärase maheda maitse.

Kui sügavkülmas hoidistamisbuumi haripunktil enam ruumi pole, võib marju ka 5 tundi kuni 3 päeva lihtsalt külmas vees leotada. Mida lühemat aega leotada, seda sagedamini võiks vahetada vett.

Kõige lihtsam on Aarma sõnul pihlakatest – nagu ka jõhvikatest – teha vesihoidist. Selleks tuleb marjad panna purkidesse, valada peale külm vesi, panna kaaned lahtiselt peale ja kuumutada ahjus, kuni sisetemperatuur on tõusnud 80 kraadini. Siis võtta purgid ahjust välja ja sulgeda. Pihlaka vesihoidistel aitab säilida sorbiinhape.

Vesihoidis sobib toorsalatitesse, kookidesse ja magustoitudesse. Hästi maitseb pihlakakaste ka uluki- või veiselihaprae juurde.

Teine lihtne säilitamismoodus on pihlakaid kuivatada. Selleks tuleb marju mõni minut soolvees keeta, kiiresti jahutada ja nõrutada ning jätta üheks päevaks toatemperatuurile kuivama. Seejärel 60kraadises ahjus kuivatada lõplikult.

"Selliselt kuivatatud eestimaised marju on rosinatestki paremaks arvatud," sõnab Aarma ja soovitab need marjad, mida niisama ära nosida ei jõua, küpsetistesse lisada.

Ka moosi on pihlakatest lihtne keeta, seda teeb Aarma ise kõige sagedamini. "Kuna olen laisk pohlakorjaja, siis teen õuna-pohlamoosi asemel õuna-pihlakamoosi. Tuleb kergema vaevaga kätte, maitse on küll pisut mõrkjam kui pohladega, aga verivorstiga sobib sama hästi."

Pihlakaid võib nagu sõstraidki pudrunuiaga muljuda, et mahl kätte saada ja sellest siis siirupit või morssi teha.

Klassikasse kuuluvad koduvein ja liköör

Eestis tehakse pihlakatest ka tööstuslikult tarretist, marmelaadi ja moosi. "Soomlased on pihlakast kogu aeg tarretist teinud ja see on üks magustoitude ja kookide parem toore, mida ma üldse tean," kiidab Aarma. Marmelaadist, tarretisest ja moosist saab teha ka pihlakajäätist.

Pihlakate kasutamise klassika moodustavad aga koduveinid, samuti pihlakanalivka, pihlakaliköör ja pihlakaviin.

Pihlakakobarad siirupis

(2 pooleliitrist purki)

Vaja läheb: pihlakakobaraid, 6 nelki, 1 kaneelikoor, 4-5 sektori jagu apelsinikoort, 600 g suhkrut.

Valmistamine: Tükelda suured pihlakakobarad väiksemateks, pese ja nõruta. Tõsta pihlakakobarad puhastesse kuumadesse purkidesse, lisa maitseained. Keeda 1 l veest ja suhkrust siirup. Vala kuum siirup pihlakatele, asetada purgile kaas peale. Lase jahtuda. Vala siirup purkidest potti tagasi ja kuumuta keemiseni. Vala tulisena pihlakatele tagasi. Sulge purgid kiiresti puhaste kaantega. Säilita jahedas.

NIPP: Pihlakakobaratega koos võib siirupisse asetada arooniakobaraid ja paradiisiõunu, siis piisab ühest purgist nii magusate kui ka soolaste roogade kaunistamiseks.

Vitamiinirikas pihlaka-porgandivõie

Vaja läheb: 0,5-1 kg porgandeid, 1 kg pihlakaid.

Valmistamine: Keeda porgandid koos pihlakatega pehmeks ja püreesta. Säilitamiseks tõsta purkidesse ja kuumuta 82kraadise sisetemperatuuri juures 20 minutit.

NIPP: Kasuta kohe või pane purki. Sobib nii võileivamäärdeks kui ka metsaloomaliha kaaslaseks. Vitamiinid säilivad paremini, kui lisada võie toiduvalmistamise lõpul.

Pihlakamoos

Vaja läheb: 60 g fenkolit ehk apteegitilli, 250 g puhastatud pihlakaid, 300 g õunu, 250 g suhkrut, 50 ml brändit.

Valmistamine: Puhasta fenkol, tükelda väikesteks kuubikuteks ja keeda 1 dl vees 5 minutit. Lisa pihlakad, õunakuubikud ja suhkur. Keeda pehmeks ja suru läbi sõela või püreesta sauseguriga. Lisa brändi. Kuumuta ja tõsta steriliseeritud purkidesse, sulge kohe.

Paku pihlakamoosi ulukiliha, linnuliha või verivorsti kõrvale, kuid võid seda määrida ka röstleivale.

Pihlaka-kõrvitsapüree

Vaja läheb: 450 g puhastatud kõrvitsat, 0,5 l

(250 g) puhastatud pihlakaid, 5 dl suhkrut, 1,5 dl vett.

Valmistamine: Tükelda kõrvits kuubikuteks. Pane kõrvitsakuubikud, pihlakad ja vesi potti. Keeda, kuni marjad on pehmed ja pool vedelikku on aurustunud. Püreesta, lisa suhkur ja kuumuta keemiseni. Tõsta steriliseeritud purkidesse.

Magusam pihlakamoos

Vaja läheb: 500 g puhastatud pihlakaid, 500 g hapusid õunu, 700 g suhkrut, 2 dl vett, soovi korral 0,5 dl brändit.

Valmistamine: Koori õunad ja tükeldada suuremateks sektoriteks. Pane pihlakad vee ja suhkruga keema. Keeda pehmeks, lisa õunasektorid ja keeda, kuni moos on valmis. Tõsta moos steriliseeritud purkidesse, kaaneta.

Sobib magustoitude (näiteks kohupiimakreemi) lisandiks või küpsetamiseks, aga ka liha- ja kartuliroogade juurde.

Pihlaka-õunamoos

Vaja läheb: 700 g õunu, 2 dl puhastatud pihlakaid, 1 dl vett, 1,5 dl fariinsuhkrut, 0,5 dl suhkrut, 1-2 tk kaneelikoort.

Valmistamine: Koori ja tükelda õunad. Pane pihlakad veega keema ja keeda pehmeks. Lisa suhkrud, kaneelikoor ja õunad ning keeda, kuni moos on valmis. Eemalda kaneelikoor ja tõsta moos steriliseeritud purkidesse. Sulge kohe.

Sobib liha- ja linnulihapraadide juurde, aga ka hakkliharoogade lisandiks.

Pihlaka-porgandimarmelaad

Vaja läheb: 250 g porgandit, 2,5 dl pihlakaid, 250 g suhkrut, 1 tl riivitud ingverit, 1 kaneelikoor.

Valmistamine: Puhasta ja riivi porgandid. Tõsta keedupotti, lisa pihlakad ja nii vähe kui võimalik vett. Keeda 20 minutit (kuni porgand ja marjad on pehmed) ja püreesta. Tõsta tagasi potti, lisa suhkur, ingver ja kaneelikoor ning keeda tasasel tulel 10-15 minutit. Eemalda kaneelikoor, tõsta marmelaad steriliseeritud purkidesse ja sulge kohe.

Sobib röstsaiale, kookidele, liha- ja kalaroogade juurde ning pudru peale.