Toiduuudised
6. veebruar 2010, 08:54

Pomelosalat laimimahlas küpsetatud krevettidega

Pomelo on üks huvitav tsitruseline, see ei ole liiga hapu, nagu laim, ega ka liiga magus, nagu mandariin, ega ka mõru, nagu greipfruut.

Ta ei hakka toitudes domineerima. Lisaks on tal superilus koor, mille seest salatit serveerida saab. Plaan pomelost salatit teha oli mul juba tükk aega, aga vahepeal kogusin ma ideid, kuidas see kõige paremini õnnestuks, vaatasin, mida temaga kohalikud kokad teevad ja juurdlesin, mida teisiti teha. Selge oli see, et pomelosalat on midagi kerget, värsket ja vitamiinirikast. Tulemus oli ootamist väärt!

Vaja läheb: 1 pomelo, 1 kurk, 1 tomat, peotäis värsket münti, peotäis värsket koriandrit, 300 g krevette (kooritud, puhastatud ja liblikaks lõigatud), 2 šalottsibulat (1 salatisse ja 1 marinaadi), 2 küüslauguküünt (1 salatisse ja 1 marinaadi), 2–4 väikest tšillikauna (1–2 marinaadi ja 1–2 salatisse), 5–6 laimi mahl, kalakastet ja suhkrut maitse järgi, 1–2 sl röstitud kookoshelbeid, 1 tl maitsetut taimeõli, soovi korral röstitud maapähkleid.

Valmistamine: Puhasta krevetid eelmisel õhtul ja pane väiksesse tervesse kilekotti. Pigista kaussi 4 laimi mahl, maitsesta veidi suhkru ja kalakastmega. Lisa hakitud šalott, küüslauk ja tšilli. Vala marinaad krevettidele. Liiguta neid kotis nii, et marinaad kõigini jõuaks. Sulge kott, pane see kaussi ja siis külmikusse nii-öelda küpsema.

Järgmisel päeval eralda pomeloliha mõrkjatest kiledest, mis viljasektorite ümber on. Lõika kurk ja tomat seibideks. Sega pomelolihaga kokku. Puista salatisse kuival pannil röstitud kookoshelbed. Sega hakitud (või uhmerdatud) tšilli, küüslauk ja šalott, lisa õli ja kahe laimi mahl. Maitsesta kalakastme ja suhkruga, et kaste saaks piisavalt soolane, magus, vürtsine ja hapu. Võta krevetid marinaadist ja maitse, kas nad on ilusti läbi küpsenud. Kui on, lisa salatisse. Kui kahtled, lase kergelt auruga üle. Lisa koriander ja mündilehed. Vala peale kaste. Sega läbi ja serveeri. Kui soovid, riputa üle röstitud maapähklitega. Serveeri kohe!