Angelica Udeküll püüab elustada Henriku lapsepõlvemaitseid kasutades Eesti tooraineid
Foto: Taavi Arus/ERRSUUS SULAV: Angelica Udeküll püüab elustada Henrik Kalmeti lapsepõlvemaitsed Prantsusmaalt – sibulasupp ja Chausson aux pommes (7)
On vähetuntud fakt, et näitleja Henrik Kalmeti lapsepõlvest möödus osa Prantsusmaal elades. Tippkokk Angelica Udeküll püüab elustada Henriku lapsepõlvemaitseid kasutades Eesti tooraineid. Kas Polli kasvandi õunad, meie must küüslauk ja puljongimeistrid suudavad pakkuda sama või rohkemgi kui legendaarsed prantsuse maitsed?
Sibulasupp
Sibulasupp
Foto: Taavi Arus/ERR250 g mugulsibulat
mõned oksad tüümianit
2 spl võid
1 spl nisujahu
2 liitrit pujongit
paar supilusika täit õunanapsu või portveini
Baguette saia
riivitud kõvemat juustu
musta küüslaugu puru
Tee nii
Koori sibulad ja haki ribadeks.
Sulata paksupõhjalises potis või, lisa sibulad ja kuumuta tasase tulel, kuni sibulad muutuvad klaasjaks.
Lisa jahu ja kuumuta veel paar minutit. Lisa vein või naps.
Seejärel lisa puljong ning keeda suppi tasasel tulel umbes 30 minutit.
Lõika saiast paari sentimeetri paksused viilud, määri võiga ning küpseta ahjus kuldkollaseks.
Tõsta supp kuumuskindlatesse kaussidesse, kata pealt saiaga ning raputa üle riivitud juustuga.
Tõsta supikausid kuuma ahju ning küpseta neid kuni juust on sulanud. Seejärel tõsta supikausid ahjust välja ning serveeri kohe.
Chausson aux pommes
Chausson aux pommes
Foto: Taavi Arus/ERR6 hapukat õuna
3 spl suhkrut
2 spl võid
kaneeli
2 spl õunanapsu
500 g lehttainast
jahu taigna rullimiseks
muna taigna kleepimiseks ja pirukate määrimiseks
tuhksuhkrut
Tee nii
Õunad koori ja haki väiksemateks kuubikuteks.
Sulata poti põhjas või, lisa suhkur, kaneel ja õunakuubikud ning kuumuta vaiksel tulel, kuni õunad on pehmed, mõned minutid enne õunte valmimist lisa õunanaps.
Rulli tainas õhemateks lehtedeks ja vajuta taignast ovaalsed pirukavormiga põhjad (12 × 17 cm )
Tõsta igale taignapõhjale supilusikatäis õunatäidist.
Määri taigna servad munaga ja seejärel tõsta piruka põhi taskuks kokka, vajutades piruka servad sõrmedega kinni. Et tagada pirukate kuju säilimise küpsetamisel, võid teha sirgesse serva noa otsaga või grilltikuga paar auku, kust täidisest tekkiv aur saaks väljuda.
Pintselda pirukaid munaga ning tee terava noa otsaga pealmisele pinnale muster.
Küpseta pirukaid 190 kraadises ahjus umbes 20–25 minutit, kuni need on kerkinud ning värvunud kuldpruuniks.
Puista kuumad pirukad üle tuhksuhkruga või pintselda õunte küpsetamisel tekkinud siirupiga.
Retseptid pärit ETV saatest „Suus sulav Eesti“
Kommentaarid