Angelica Udeküll püüab elustada Henriku lapsepõlvemaitseid kasutades Eesti tooraineid

Foto: Taavi Arus/ERR
Toiduuudised
22. jaanuar 2022, 17:11

SUUS SULAV: Angelica Udeküll püüab elustada Henrik Kalmeti lapsepõlvemaitsed Prantsusmaalt – sibulasupp ja Chausson aux pommes (7)

On vähetuntud fakt, et näitleja Henrik Kalmeti lapsepõlvest möödus osa Prantsusmaal elades. Tippkokk Angelica Udeküll püüab elustada Henriku lapsepõlvemaitseid kasutades Eesti tooraineid. Kas Polli kasvandi õunad, meie must küüslauk ja puljongimeistrid suudavad pakkuda sama või rohkemgi kui legendaarsed prantsuse maitsed?

Sibulasupp

Sibulasupp

Foto: Taavi Arus/ERR
  • 250 g mugulsibulat

  • mõned oksad tüümianit

  • 2 spl võid

  • 1 spl nisujahu

  • 2 liitrit pujongit

  • paar supilusika täit õunanapsu või portveini

  • Baguette saia

  • riivitud kõvemat juustu

  • musta küüslaugu puru

Tee nii

Koori sibulad ja haki ribadeks. 

Sulata paksupõhjalises potis või, lisa sibulad ja kuumuta tasase tulel, kuni sibulad muutuvad klaasjaks.

Lisa jahu ja kuumuta veel paar minutit. Lisa vein või naps.

Seejärel lisa puljong ning keeda suppi tasasel tulel umbes 30 minutit.

Lõika saiast paari sentimeetri paksused viilud, määri võiga ning küpseta ahjus kuldkollaseks.

Tõsta supp kuumuskindlatesse kaussidesse, kata pealt saiaga ning raputa üle riivitud juustuga.

Tõsta supikausid kuuma ahju ning küpseta neid kuni juust on sulanud. Seejärel tõsta supikausid ahjust välja ning serveeri kohe. 

Chausson aux pommes

Chausson aux pommes

Foto: Taavi Arus/ERR
  • 6 hapukat  õuna

  • 3 spl  suhkrut

  • 2 spl võid

  • kaneeli

  • 2 spl õunanapsu

  • 500 g lehttainast

  • jahu taigna rullimiseks

  • muna taigna kleepimiseks ja pirukate määrimiseks

  • tuhksuhkrut

Tee nii

Õunad koori ja haki väiksemateks kuubikuteks.

Sulata poti põhjas või, lisa suhkur, kaneel ja õunakuubikud ning kuumuta vaiksel tulel, kuni õunad on pehmed, mõned minutid enne õunte valmimist lisa õunanaps.

Rulli tainas õhemateks lehtedeks ja vajuta taignast ovaalsed pirukavormiga põhjad  (12 × 17 cm )

Tõsta igale taignapõhjale supilusikatäis õunatäidist.

Määri taigna servad munaga ja seejärel tõsta piruka põhi taskuks kokka, vajutades piruka servad sõrmedega kinni. Et tagada pirukate kuju säilimise küpsetamisel, võid teha sirgesse serva noa otsaga või grilltikuga paar auku, kust täidisest tekkiv aur saaks väljuda.

Pintselda pirukaid munaga ning tee terava noa otsaga pealmisele pinnale muster.

Küpseta pirukaid 190 kraadises ahjus  umbes 20–25 minutit, kuni need on kerkinud ning värvunud kuldpruuniks.

Puista kuumad pirukad  üle tuhksuhkruga või pintselda õunte küpsetamisel tekkinud siirupiga.

Retseptid pärit ETV saatest „Suus sulav Eesti“