Toiduuudised

KÕIK ÄÄDIKATEST: millisega säilib hoidis kõige paremini? Kas tõesti on äädikas naftat? Vastused üllatavad! 

Kersti Eero, 23. august 2021 09:49
Foto: Pildid: Pixabay, Tiit Tamme, Kersti Eero

Kuidas teile maitsevad naftavees ehk sünteetilises äädikas ligunenud kurgid, kõlas hiljuti meedias retooriline küsimus. Nimelt olevat äädikas toodetud naftast, maagaasist või puidust. „Minu teada neid toiduäädika valmistamiseks kasutada ei tohi,“ kinnitab Õhtulehele Tallinna tehnikaülikooli toidutehnoloogia osakonna professor Toomas Paalme.

„Toidutööstus ei kasuta sisuliselt keemilisel sünteesil saadud tooraineid, ka söögiäädikas on lõppkokkuvõttes valmistud  toiduainest: toiduäädikas teraviljast, veiniäädikas veinist, riisiäädikas riisiviinast, õunaäädikas siidrist  jne   Viimased on keskkonnasõbralikud, neid toodetakse kääritustööstuse kõrvalsaadustest äädikhappe bakterite abil ja neis on äädikhappe kontsentratsioon ca 5%,“ ütleb biokeemik Paalme.  

Edasi lugemiseks:

Samal teemal

28.06.2021
KURGID PURKI: 10 erilist ja põnevat hoidist, mida just nüüd teha