Toiduuudised

STAARI KÖÖGIANKEET | Tiina Park pakub ootamatutele külalistele jääkülma šampanjat ja pavlovat (13)

Kai Kodasma, 13. juuni 2021 13:58
Foto: Terje Ugandi

Ajakirjanik Tiina Park, kas teil on oma lemmiktoidud?

Muidugi on mul välja kujunenud lemmikud. Armastan väga avokaadot, teen sellest tavaliselt kerge salati koos muna, kurgi, küüslaugu ja laimimahlaga. Tihti söön brokolit, lillkapsast ja punast pipart. 

Millised toiduained on alati kodus kapis olemas?

Apelsinid, sidrunid, juust, teraline kohupiim, kirsstomatid ja värske kurk.

Kust ostate oma tavapäraseid toiduaineid?

Kindlat kohta ei ole, enamasti sealt, kust juhtub.

Milline on viimase aja meeldejäävaim toiduelamus?

Tulin hiljuti Hispaaniast. Segovia linnas on 140 aastat vana restoran nimega Casa Candido. Juba tollal pakkus peremees teelistele põrsapraadi, mida tehakse seal tänaseni. Hispaania kuningas Juan Carlos (83) oli 16aastane, kui esimest korda Casa Candidosse sattus ja seda erakordset praadi maitses. Pärast seda on kuningas selles kohas mitu korda lõunastanud. 

Meile serveeris põrsapraadi restorani omanik Lopez Candido. Juba 140 aastat tagasi näitas peremees, kuidas lõigata põrsapraad tükkideks portselantaldrikuga. Saime meiegi seda näha. Lõpuks viskas peremees taldriku põrandale kildudeks demonstreerimaks, et oli ikka portselanist. Aga praad ise oli lihtsalt jumalik.

Kuidas alustate oma hommikut?

Minul algavad need väga tavaliselt. Enne hommikust joogat ja külma vanni joon ära kaks klaasi sidruniga vett ja klaasi apelsinimahla. Loomulikult on sidrun ja apelsin värskelt pressitud. 

Mida pakute ootamatutele külalistele?

Jääkülma šampanjat. Minu totaalne lemmik on Pavlova tort, mida teen alati ise, kui tulevad armsad külalised. 

Tiina Pargi Cheddari ja suitsusingiga kroketid

Hispaanias oleme einestanud tapabaarides. Tapade hulgas olid eriti populaarsed kroketid. Neid oli kõikvõimalikke ja need olid väga maitsvad. Mulle meeldisid kroketid suitsusingi ja Cheddari juustuga. Lihtne teha ja maitsvad.

  • 180 g suitsusinki

  • 1 sibul

  • 100 g võid

  • 300 g jahu

  • 150 g piima

  • 100 g Cheddari juustu

  • näpuotsaga tšillipipart


Praadimiseks:

  • 4 muna

  • jahu

  • 230 g riivsaia

  • õli 

Hakkige peeneks sink ja sibul. Kuumutage sink pannil ja valage rasv ära. Küpsetage samal pannil ka sibulad ja segage need singiga, tõstke kõrvale kaussi. Sulatage pannil või, lisage jahu ja piim ning laske keema tõusta. Lisage riivitud Cheddari juust. Segage kokku juustukaste, sibul, sink ja tšillipipar. Laske segul külmkapis jahtuda. 

Moodustage segust ümarad kroketid. Kloppige lahti munad. Veeretage kroketeid jahus, seejärel munas ja riivsaias. Tehke seda kolm korda. Praadige kroketeid kuumas õlis 3–4 minutit ja serveerige oma lemmikkastmega.

Samal teemal

14.05.2021
STAARI KÖÖGIANKEET | Marika Vaarik: ootamatud külalised teevad köögis nutikaks!