Parimad krõbedad bataadifriikad.Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
8. mai 2021, 10:45

VALMIVAD ILMA FRITÜÜRITA: parimad krõbedad bataadifriikad (1)

Tavaliste friikartulite kõrval on paljude lemmikuks saanud sügavoranžid magusa maitsega bataadist ehk maguskartulist kangid. Õpetame, kuidas kodus restoraniväärilisi krõbedaid bataadifriikaid valmistada, ja seda ilma fritüürita!

Vaja läheb (neljale pearoa kõrvale või kolmele näksimiseks):

  • 500 g bataati

  • 4 sl õli

  • 1 suur sl kartuli- või maisitärklist

  • soola-pipart

  • soovi korral 1 tl paprikapulbrit, küüslaugupulbrit või punet

  • serveerimiseks hapukoort või hapukoore-majoneesikastet

Valmista bataadifriikaid nii:

1. Pese ja harja bataadid üle, aga ära koori. Koored aitavad kangidel küpsedes kuju hoida, samas on koore all peidus ka toitained.

2. Lõika bataadist ühesuurused kangid ja pane need 30 minutiks suurde kaussi külma vette seisma. Seejärel nõruta bataadid ja patsuta köögirätiga kuivaks.

3. Nirista bataatidele õli ja sega läbi. Lisa ka tärklis ja musta pipart ning soovi korral ka paprika-, küüslaugupulber või pune. Sega kätega läbi.

4. Lao kangid ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, vajadusel jaota need mitme plaadi vahel. See on tähtis, sest üksteise peal olevad kartulid hakkavad krõbedaks küpsemise asemel hauduma ja sel juhul jäävad kartulid pehmed.

5. Küpseta bataadikange 220kraadises ahjus pöördõhurežiimil 15 minutit. Siis võta plaat ahjust ja keera friikartulid spaatli või kahe kahvli abil ükshaaval ümber. See läheb kiiremini, kui arvad ja kindlustab ideaalselt krõbeda tulemuse.

6. Kui bataadikangid on teise poole peale saanud, küpseta neid ahjus veel 5–10 minutit, kuni kartulid on krõbedad.

7. Tõsta kartulid pannilt restile ja puista üle soolaga. Lase friikatel mõni minut enne serveerimist taheneda.

Friikad valmivad 45 minutiga + 30 minutit leotamiseks!