Kardemonised kamaküpsised.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Toiduuudised
10. veebruar 2021, 09:12

Värskelt purustatud kardemoniga rikkalikud kamaküpsised

Üldiselt olen ma pigem laisk tervete vürtside kasutaja. Igapäevaselt keerutan vaid pipart otse veskist toidule ja enamik muid maitseaineid istub minu maitseaineriiulil juba jahvatatuna. Lisaks piprale on aga üks veel minu lemmikute lemmik – kardemon. Värskelt uhmri alt tulnud kardemon on kordades rikkalikuma ja tugevama aroomi ja maitsega kui peen pakikaup!

Selle aasta vürtsikate toitude hooaja poole pealt otsustas aga minu aastaid truult kardemoni purustanud uhmer, et aeg on pensionile minna, nii et esimene laar kardemoni, mis juba poolenisti uhmerdatud oli, maandus koos uhmriga prügikastis. 

Küpsised said siiski tehtud! Aga kui keegi peaks kunagi veel mõtlema kardemoni uhmri puudumisel kokanoaga peenestada, siis ei soovita. Ilgelt tüütu!

Kui soovid, võid lisada küpsisetainasse ka muid talviseid soojendavaid vürtse: nelki, ingverit ning miks mitte ka paar keerdu musta pipart. Või kui kodus juhtub olema pühadeajast alles jäänud valmis piparkoogimaitseainet, sobib ka see küpsistesse imehästi. 

Kardemonised kamaküpsised (12 tk)

  • 100 g võid
  • 50 g rafineerimata suhkrut
  • 0,5 tl kaneeli
  • näpuotsatäis soola
  • 2/3 tl purustatud kardemoni
  • 1 suur munakollane
  • 80 g (rukki)kamajahu
  • 80 g täistera kaerajahu

Valmista küpsiseid nii:

Vispelda toasoe või suhkru ning maitseainetega läbi. Lisa munakollane ning sega ühtlaseks. Mõõda kaussi jahud ning sega tainaks. Tee käed märjaks, et tainas käte külge ei kleepuks ning vooli tainast pallid. Vajuta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lapikuteks ketasteks ning küpseta 200 kraadi juures pöördõhuga 10 minutit, kuni küpsised on servadest jumekad. Lase pehmetel küpsistel plaadil mõni minuti jahtuda ning jahuta edasi restil – küpsised tahenevad jahtudes. 

Loe blogipostitust siit!