Palju õnne, kallis Eestimaa!Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
20. veebruar 2021, 09:24

SAMM-SAMMULT | Pidulik pohla-kamatort

Tähista 24. veebruaril Eesti Vabariigi aastapäeva piduliku kodumaistest maitsetest pungil tordiga. Hapukaid pohli mahendab kreemjas kodujuust ja põnevat mekki lisab tordile rukkikama. Palju õnne, kallis Eestimaa!

Vaja läheb (kaheksale):

Põhi:

  • 160 g kandilisi šokolaadiküpsiseid
  • 70 g võid

Täidis:

  • 16 g želatiini, kas lehtede või pulbrina (u 2 sl)
  • 300 g klassikalist kodujuustu
  • 100 g hapukoort
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1 tl vanillikaunapastat või 1,5 tl vanilliessentsi
  • 2 sl (rukki)kamajahu
  • 2 dl vahukoort
  • 200 g maitsestamata toorjuustu

Kate:

  • 25 g valget šokolaadi
  • 5 g želatiini, kas lehtede või pulbrina
  • 2,5 dl pohla- või jõhvikamahla
  • 1,5 dl pohli

Valmista tordipõhi

1. Purusta küpsised peeneks puruks.

2. Sega küpsisepuru sulavõiga ja suru saadud segu küpsetuspaberiga kaetud 20 cm lahtikäiva koogivormi põhja.

3. Pane põhi täidise valmistamise ajaks külmkappi tahenema.

Sega kokku täidis

1. Paisuta želatiini külma veega. Lehed kata heldelt veega, pulberželatiinile lisa 5 sl vett.

2. Sega ühes kausis kodujuust hapukoore, suhkru, vanilli ja kamajahuga. Teises kausis mikserda vahukoor tugevaks, lisa toorjuust ja vahusta ühtlaseks. Jäta mõlemad kausitäied ootele.

3. Pigista lehtželatiin käte vahel kuivaks ja lahusta potis keskmisel kuumusel paari lusikatäie veega. Pulberželatiin lahusta kogu kausis oleva seguga.

4. Nirista vedel želatiin segades kodujuustukreemi hulka ja sega ühtlaseks. Sega õrnalt hulka ka vahukoore-toorjuustukreem. Vala täidis küpsisepõhjale ja tõsta uuesti külmkappi tahenema. Seni valmista kaunistused.

Tee šokolaadist pääsukesed

1. Joonista tumeda vildikaga küpsetuspaberile pääsukesed nii, et paberit ümber keerates jääksid jooned läbi paberi kumama.

2. Sulata valge šokolaad veevannil ja joonista sellega piirjoonte järgi paberile linnud. Seda on kõige lihtsam teha pritskotiga, aga saad šablooni järgi kontuurid sulašokolaadiga täita ka peenikese pintsli abil.

3. Tõsta kaunistused külmkappi tahenema.

Kaunista pohlakattega

1. Marjakatte jaoks paisuta želatiini külmas vees ja lahusta siis kuumutades paaris lusikatäies mahlas.

2. Vala kuum želatiinisegu vispeldades ülejäänud mahla hulka.

3. Võta tort külmast ja puista marjad kergelt tahenenud kreemikihile. Vala pohladele ettevaatlikult peale želatiinisegu.

4. Kata tort, et see ei võtaks külge võõraid maitseid, ja tõsta vähemalt paariks tunniks külma, et see lõplikult taheneks. Enne serveerimist kaunista piduroog šokolaadist pääsudega.

Tort valmib 1 tunniga + tahenemise aeg!