Kaitseväe paraad.Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
10. veebruar 2021, 16:48

PARAAD JÄÄB ÄRA! Vabariigi aastapäeva tähistatakse koroonaajal hoopis teistmoodi (23)

Kuidas tänavu koroonaaja tingimustes vabariigi aastapäeva tähistatakse? Kolmapäevasel selleteemalisel pressikonverentsil tõdeti, et kaitsejõudude paraad jääb ära ning on muidki muudatusi.

Välisministeeriumi riikliku protokolli osakonna peadirektor Jana Vanaveski ütles, et täielikult jääb ära kaitsejõudude paraad, teised traditsioonilised üritused toimuvad teatud mööndustega. Eesmärk on, et kõiki sündmusi saaks kogu päeva vältel jälgida ETV vahendusel. 

Riigikogu kantselei avalike suhete juht Urmas Seaver rääkis, et riigilipu heiskamine Toompea lossi Kuberneri aias toimub publikuta, hoolimata sellest, et paljudele on saanud traditsiooniks 24. veebruari varahommikul lipuheiskamisel käia. Tseremoonia algab kell 7.32 ning kestab, nagu ikka, umbes 30 minutit.

Mis saab siis, kui keegi ikkagi hommikul Toompeale tuleb? „Ütleme neile, et nad ei saa Kuberneri aeda. Muud võimalust pole. Nii ongi,“ lausus Seaver.  

Kaitseväe pressijaoskonna liige, nooremleitnant Liis Vaksmann ütles, et kaitseväe juhataja kõne kantakse üle kell 10.45.

Eesti evangeelse luterliku kiriku avalike suhete spetsialist Regina Hansen lausus, et kell 11 algab oikumeeniline jumalateenistus Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus, kuhu on oodata koguduse liikmeid, keda tuleb ennustatavalt 30. Jumalateenistusel ei osale riigiesindajad ega diplomaatilise korpuse liikmed. Esineb solist ning kõlab torupillimuusika.

Presidendi avalike suhete nõunik Taavi Linnamäe rääkis, et sel aastal peab riigipea kõne Paide muusika- ja teatrimajas, kus algab pärast kõnet ka kontsertetendus. Lavastustiimi kuuluvad Kinoteatri tegijad Henrik Kalmet, Paavo Piik ja Paul Piik. Muusikajuht on Sander Mölder, kunstnik Anneli Arusaar ning produtsent Priit Mikk. Saalist ei vaata kontsertetendust keegi, ka mitte president. 

Kõne algab kell 18.15, kell 18.35 kontsertetendus. Kell 19.15 algab ERRi piduõhtu erisaade, mis kestab „Aktuaalse kaamerani“ kell 21.