Küpsetamata magustoidud

SAMM-SAMMULT | Hõrk karamelli-pähklimaius šokolaadis 

Kristi Rebane, Nipiraamat, 23. jaanuar 2021 11:13
Foto: Kristi Rebane
Selle asemel, et osta poest mõni popp šokolaadiamps, valmista see ise! Batoonid, kus küpsisepõhjal on karamelli-soolapähklikiht, mis kaetud šokolaadiga, meenutavad maitselt nii Twixi kui ka Snickersit, kuid on kordades tervislikumad.

Vaja läheb (8 batooni):

  • 1 dl täistera-kaerajahu
  • 1 dl mandlijahu
  • 2 + 1 kuhjaga sl tahket kookosõli
  • 100 g kuivatatud datleid
  • 0,7 dl vett
  • 0,5 tl vanillikaunapastat
  • 0,5 tl soolahelbeid
  • 80 g soolapähkleid
  • 80 g tumedat šokolaadi

Valmista karamelli-pähklimaiuseid nii:

1. Sulata kaks kuhjaga supilusikatäit kookosõli ja sega koos jahudega ühtlaseks.

Foto: Kristi Rebane

2. Suru mass õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud väiksemasse keeksivormi ja pane karamelli valmistamise ajaks sügavkülma. Kui segu ei kata päris tervet vormi põhja, jäta üks vormiots tühjaks.

Foto: Kristi Rebane

3. Keeda datleid koos veega väikeses potis minut aega. Võta pott tulelt ja lase datlitel potis mõni minut pehmeneda. Vala kogu poti sisu kannmikserisse ja surista ühtlaseks kreemiks.

Foto: Kristi Rebane

4. Maitsesta datlikaramelli vanilli ja soolaga ning määri see siis küpsisepõhjale.

Foto: Kristi Rebane

5. Puista karamellile soolapähklid ja aseta vorm šokolaadi sulatamise ajaks tagasi sügavkülma.

Foto: Kristi Rebane

6. Sulata tume šokolaad koos 1 sl kookosõliga veevannil ühtlaseks seguks. Vala glasuur pähklikihile ja lase sel veidi taheneda.

Foto: Kristi Rebane

7. Kui šokolaad enam ei voola, lõika maiusetahvlist piklikud batoonid. Lõikamisel ühtlaste sirgete servade saamiseks kasuta võimalikult teravat ja kuuma nuga. Selleks kasta tera enne igat lõiget kuuma vee alt läbi ja kuivata ning lõika kohe. Hoia maiusi serveerimiseni külmkapis.