Noel Moglia, Itaalia restoran Attimo.Foto: Stanislav Moškov
Toiduuudised
1. november 2020, 14:22

Täiendatud

PALJU ÕNNE! Aasta kokk 2020 on 18aastane imelaps Noel Moglia

Kõigi pühakute päeva eelõhtul ehk 31. oktoobri välja kuulutatud aasta kokk 2020 tiitli omanikuks sai alles mullu aasta noorkoka tiitli pälvinud, varem pagarisaatest tuntuks saanud Noel Moglia, kes on vaid 18aastane!

Igapäevaselt restoranis Attimo töötavale toidumeistrile tõid võidu väga põhjalik ettevalmistus ja suurepärased maitsed.

Moglia tunnistas, et võistluse võitmisele eelnes palju vaeva, aega ja harjutamist. “Viimastel kuudel olen saanud väga vähe magada, aga mul on hea meel, et sellele meeletule pingutusele järgnes nii võimas tulemus,” lisas ta. “Minu konkurendid olid ju vanemad ja oluliselt suuremate kogemustega.”

Kõigil võistlejatel tuleb etteantud aja jooksul valmistada eelroog, mille kohustuslikuks tooraineks on forell Pähkla forelli-kasvandusest. Pearoa kohustuslikuks tooraineks on sea tagakoot, sea veri ning hooajaline metsaseen. Magustoit pidi olema gluteenivaba ning külmutatud murakatega.

Mogliale Aasta kokk 2020 võidu toonud menüüs valmisid eelroana kergelt küpetatud õrnsuitsuforell, forellimousse mädarõika ja aromaatsete ürtidega, kartul munakollase ja marineeritud sibulaga, värske õuna-, fenkoli- ja varsselleri salat, ürdimajonees ja toasoe aromaatne võikaste, pearoaks oli sea tagakoot harknäärme ja kalekapsa pestoga, krõbeda koorikuga verikäkk, lehterkukeseene raguu, juustukreem, õun, tikker ja metsaaroomid ning lihakaste ja magustoiduks valmis krõbeda koorikuga muraka parfee, murakamoosi ja lemonverbenaga täidetud jogurtimousse, muraka ja kaneeli kuldne želee ja soe astelpajukaste.

Aasta parima koka üheks auhinnaks on võimalus minna järgmise aasta märtsikuus praktikale 3 Michelini tärniga pärjatud Stockholmi restorani Frantzen. “Tegemist on ühe parima restoraniga maailmas ning olen unistanud seal kogemuste hankimisest – nii et ootan juba väga kevadet,” tunnistas noor kokk.

Ka võistluse peakohtuniku Marko Sõmeri sõnul oli Moglia puhul märgata väga põhjalikku ettevalmistust. “Sellisel võistlusel saab häid tulemusi saavutada vaid siis, kui eelnevalt on kõike palju kordi läbi harjutatud – siis õnnestub pingelises olukorras oma parimat taset näidata,” lisas mees. “Moglia valmistatud road olid suurepäraste ja puhaste maitsetega ning ka visuaalselt tipptasemel presenteeritud.”

Võistluse II koha pälvis Ivan Derizemlja (Lokal) ja III koha Jevgeni Kolikov (Love Mussels). Eriauhinna oskuslikuima kalafileerimise eest sai Alexey Aleksandrov (180 kraadi).

Aasta kokk Aasta kokk Foto: Merilin Ulm

Aasta kokk 2020 finaalis võistlesid peale Noeli veel Riho Sommerman (Hapsal Dietrich), Rait Pettai (Horisont), Jevgeni Kolikov (Love Mussels), Alexey Aleksandrov (180 kraadi) ja Ivan Derizemlja (Lokal).

Eesti kööki, restoranikultuuri ja Eesti toidukultuuri edendav üritus toimub juba 26. korda, tegemist on Eesti Peakokkade Ühenduse poolt korraldatava pikaealiseima ja professionaalseima kokkade võistlusega Eestis.

Möödunud aastal võitis väärika aasta koka tiitli Cätlyn Priks ning noorkoka tiitli Noel Moglia.

Möödunud aastal lausus Noeli juhendaja Diane Sarapuu-Kelder, et tegu on harukordse õpilasega. “Tal on meeletu töötahe ning ta on väga oma erialale pühendunud."

Žürii hinnangul paistis Moglia noorkoka võistlusel silma suurepärase tehnika, tervikliku nägemuse ja üldise hea lähenemise poolest.

Noel on avalikkusele juba pisut tuttav kui saate „Eesti parim pagar” noorim osaleja. Itaallasest isa käe all õppinud toona 16aastane Noel tunnistas, et läks saatesse selleks, et ennast proovile panna. Tegelikult armastab ta rohkem soolaseid toite ning küpsetab vaid korra-kaks aastas.

Toidutegemisse üritab Noel aga suhtuda loominguliselt. „Vaatan retsepti, aga ka improviseerin, kuidas tuju on.”

Lisaks kokandushuvile tegeleb Noel ka mägironimisega. Selleni jõudis ta tänu onule. „Ma hakkasin ronima umbes kaks ja pool aastat tagasi, kui käisime onuga Kreekas mägironimas. Ta oli kunagi mägironija. See hakkas mulle meeldima ja tagasi tulles otsisin ronimissaali, kus ennast treenima hakkasin,” meenutab ta põneva hobi algust. Kahe ja poole aastaga on ta vallutanud mägesid nii Rootsis, Itaalias kui ka Kreekas.