Toiduuudised

SÄRTSAKAS KOOK: õuntest pungil pirukas ingveriga 

Kristi Rebane, ajakiri Nipiraamat, 6. september 2020 12:42
Sooja pirukat võid serveerida vanillijäätise või -kastmega.Foto: Kristi Rebane
Pealtnäha tagasihoidlik pirukas peidab endas ohtralt särtsaka ingverilisandiga õunu. Õhukese tainakihi ja mahlase täidise suhe on ideaalselt paigas. Sooja pirukat võid serveerida vanillijäätise või -kastmega.

Vaja läheb (6−8 sööjale):

Põhi:

  • 4 dl jahu
  • 125 g võid
  • 3 sl tuhksuhkrut
  • ½ tl soola
  • 4−5 sl külma vett

Täidis:

  • 500 g hapukaid õunu
  • poole pöidla pikkune tükk ingverit
  • ½ tl vanillikaunapastat või 1 tl vanillsuhkrut
  • 1 sl suhkrut
  • 1,5 sl tärklist
  • 1 sl sidrunimahla
  • 1 muna või munakollane määrimiseks

Valmista pirukat nii:

1. Koogipõhja tegemiseks mikserda jahu ja või ühtlaseks puruks. Lisa tuhksuhkur ja sool ning blenderda segu uuesti läbi.

2. Tõsta puru kaussi ja sõtku see võimalikult väheste liigutustega palliks, lisades supilusika kaupa külma vett, kuni tainas kokku hakkab. Mässi see kilesse ja pane külmkappi vähemalt pooleks tunniks tahenema.

3. Samal ajal valmista ette täidis. Puhasta õunad südamikest, lõika sektoriteks ja viiluta peenelt.

5. Jaga tainas kaheks ja rulli mõlemad pallid ümmarguseks. Vooderda ühe tainakettaga 22 cm pirukavormi põhi ja ääred, tõsta peale täidis ja kata see teise tainakettaga.

6. Näpi tainaääred kokku ja lõika pealmisele kettale rist, tainast täiesti läbi lõigates, et kuum õhk pääseks küpsedes välja.

7. Määri pirukas pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta pöördõhurežiimil 180kraadises ahjus 40 minutit, kuni pirukas on pealt kuldne.

Pirukas valmib 1,5 tunniga!

Samal teemal

24.10.2020
MAITSE OTSE TAEVAST | Lihtne lahtine ploomi-halvaapirukas
02.10.2020
Sügise värvi lihtne argiroog: peedine pikkpoiss
27.09.2020
5 head soovitust, kuidas õunu säilitada
24.09.2020
Gluteenivaba küpsetis: pohla-martsipani mandlikook