Eestimaal on põlvest põlve kurke talveks purki pandud ja üha põnevamad retseptid annavad sellele vaid hoogu juurde. Foto: PantherMedia
Toiduuudised
6. juuli 2021, 15:05

Lugu ilmus 2020

KURGIHOOAEG KESTAB | Proovi ka neid kahte retsepti: sinepised kurgid ja toores kurk omas mahlas

„Kurgihoidiseretsepti otsisin päris kaua. Mõni oli liiga äädikane, teine jälle liiga soolane või liiga magus, aga sinepiste kurkide ja toorku peale jäin nüüd pidama,“ arvab Kõrveküla naisseltsi "Miina" hoidisemeister Mari Leover, et ega ta peagi enam maailma nii väga avastama. Sinepiste kurkide suur pluss on seegi, et seal saab ära kasutada vanu kurke. 

Aga mitte vähem kui kurke armastab Mari purki panna tomateid. Nähes mõnd uut retsepti, tekib tal kohe tahtmine seda proovida. Oma tomatihoidiste retsepte jagab ta ka Toidutares. Ehk tekib teilgi retsepte  nähes tahtmine neid proovida.

Sinepised kurgid 

(2 liitrit)

Vaja läheb: 1,5 kg kurke; 0,5 kg mugulsibulat; 1 dl hakitud tilli. 

Marinaad: 1 l vett; 1 dl suhkrut; 3 sl 30% äädikat; 2,5 sl soola; 2 sl sinepiseemneid; 2 sl kanget sinepit.

Valmistamine: Lõika kurgid kuubikuteks (kurke koorida pole vaja) ja haki sibul. Keeda valmis marinaad ning lisa keevasse marinaadi ka hakitud sibul, kurgikuubikud ja till. Kui marinaad on uuesti keema tõusnud, jätka paar minutit kuumutamist. Tõsta kuumalt purkidesse ja sule kohe õhukindlalt. 

Teine võimalus on panna hakitud sibul ja kurgikuubikud purki ning valada peale keev marinaad. Sel juhul tuleb kaanetatud purgid tagurpidi keerata ja kohe kuumalt teki vms kinni katta.

Nipp! Hakkida tuleks käsitsi, köögikombain teeb kurgid liiga pudiks.

Selles hoidises saab ära kasutada pikki kurke, samuti vanu kurke. Viimasel juhul tuleb pehme sisu eemaldada ja kurgid ka koorida. 

Sinepised kurgid Foto: Kersti Eero

Toorku ehk toores kurk omas mahlas

(3,5 liitrit) 

Vaja läheb: 3 kg kurki; 250 g küüslauku; 250 g sibulat; 100 g jämedat soola; 250 g suhkrut; 150 g 30% äädikat.

Valmistamine: Pese kurgid korralikult, lõika ära otsad ja viiluta õhukeselt. Haki sibul ja küüslauk. Sega potipõhjas omavahel suhkur, sool ja äädikas. Lisa kurgid, sibul ja küüslauk. Sega korralikult ja jäta 12–24 tunniks jahedasse seisma. Seejärel sega läbi ja jaga hoidis purkidesse. Sule õhukindlalt ja tõsta külma, soovitavalt külmkappi.

Nipp! Kasuta emaileeritud või klaasnõu, sest hoidis jääb sellesse kauaks seisma. 

Täpne hoidise hulk sõltub ilmast: kuival suvel tekib kurgimahla vähem ja vihmasel suvel rohkem. 

Allikas: Mari Leoveri retseptikogu  

Toorku ehk toores kurk omas mahlas. Foto: Tiit Tamme