Tavalisele kananagitsale (pildil) on oodata peagi 3D-prinditud konkurenti.Foto: Vida Press
Maailm
21. juuli 2020, 15:32

TULEVIKU LIHA: kiirtoidurestoran tahab pakkuda prinditud kananagitsaid

Kiirtoidukett Kentucky Fried Chicken tahab hakata pakkuma keskkonnasõbralikke 3D-prinditud kananagitsaid. 

USA kiirtoidukett Kentucky Fried Chicken (KFC) alustas koos Venemaa ettevõttega 3D Bioprinting Solutions sellise tehnoloogia loomist, millega saaks laboris toota väiksema keskkonnamõjuga liha, kirjutas Mashable.

3D Bioprinting Solutions on välja töötamas bioprintimise lahendust, mis kasutab „tindina“ kanarakke ning taimemassi. Sellisel viisil loodud „Meat of the future“ (tuleviku liha – ingl. k.) säilitab liha tekstuuri ja maitse ning peaaegu eemaldab loomad tootmisahelast. KFC pakub omalt poolt retsepte, et lõpptoodang vastaks nende standarditele, teatas restoranikett 16. juulil.

3D-printimine areneb jõudsalt. Lisaks venelastele on Iisraelist pärit idufirma Redefine Meat arendamas 3D-prinditud loomaliha, mis on loodud taimsest massist. Foto: Reuters/Scanpix

Bioprinditud lihal on tavapärase tootmisviisi ees mitmeid eeliseid, näiteks loomakasvatusega kaasnevate ohtlike lisandite puudumine. Samuti ei kahjusta selline tootmisviis loomi. Energiakulu langeks uue meetodiga umbes poole võrra, kasvuhoonegaaside tootmine umbes 25 korda ning maakasutus umbes 100 korda, võrreldes praegusega.

3D-prinditud kananagitsaid on plaanis testida juba sellel sügisel.

Foto: KFC (Tiina Kõrtsini)