Mis sest, et sõstraid veel pole - väärt jooki saab ka lehtedest. Foto: Panther Media/Anna Puhan
Toiduuudised
4. juuli 2020, 18:00

Mõnujook mustsõstralehtedest: Võiduretsept ootas 30 aastat katsetamist

Vaja läheb: 1 l mustsõstralehti (purk peab olema tihedalt täis topitud), 1 l vett, 200 g suhkrut, 10 g sidrunhapet. 

Valmistamine: Pane korralikult pestud lehed suuremasse nõusse ja vala peale keev vesi. Kata nõu kaanega ja jäta  24 tunniks toatemperatuurile seisma. Et vesi liiga ruttu ära ei jahtuks, võid nõu ka riidega katta.  

Järgmisel päeval kurna vedelik lehtedelt potti, lase keema ning lisa suhkur ja lõpuks ka sidrunhape. Vala steriliseeritud purki või pudelisse ja sule õhukindlalt. 

NIPP! Janujoogiks tuleb mõnujooki veega lahjendada. 

Allikas: Kõrveküla maanaiste seltsi Miina retseptimeister Mari Leover  

Võiduretsept ootas 30 aastat katsetamist

„Mul oli see retsept 30 aastat paberi peal seisnud, aga ma polnud seda kordagi teinud,“ naerab mustsõstralehtedest Olustvere hoidistemessil „Aasta üllataja 2019“ tiitli pälvinud joogi kokku seganud Mari.

„Enne Olustvere hoidistekonkurssi hakkasin mõtlema, et kust ma selle üldse sain. Siis tuli meelde, et Sakus maaviljeluse instituudis töötades kunagi üks töökaaslane andis. Tema oli Soomes külas käies selle ühe koduperenaise käest saanud. Aga seda olevat omal ajal ka Eesti taludes tehtud,“ teab Mari. Naerdes lisab ta, et jook on pruunikaskollane, „natuke haige pissi värvi“.  

"Olen guugeldades kohanud samasugust retsepti, aga seal oli suhkrut viis korda rohkem. Minul seisis selle retsepti järgi sügisel tehtud jook maakeldris jaanipäevani," soovitab retseptimeister suhkru pealt julgesti kokku hoida.