Magustoidud

VEIDI VÄRSKENDUST | Kurgi-sidruni-basiilikusiirup 

Tiina Lebane, 3. juuli 2020 09:57
Kurgi-sidruni-basiilikusiirupFoto: Jaan Heinmaa
Värske kurk ja basiilik on suvel sageli oma peenralt võtta, vaid mahlaseid sidruneid ja suhkrut tuleb poest juurde tuua. Ja muud selle värske suvemaitselise siirupi sisse ei lähegi. Maitsesta siirupiga tavalist või mineraalvett või kasuta džinnikokteilile maitse lisamiseks. Hea nipp on valmistada siirupist jääkuubikud ja kasutada mis tahes jahutavas suvejoogis. 

Koostisosad
2.5 dl Sidrunimahl (umbes 700g sidrunitest)
1 tk Pikk kurk (200-230g)
2 dl Suhkur
1 peotäis Basiilikulehed
Serveerimiseks mineraalvesi

Valmistamine

1. Pese sidrunid kuuma veega, kuivata ja rulli igat vilja tööpinnal peoga kõvasti surudes. Sel moel saad viljadest paremini ja rohkem mahla kätte. Pressi välja 2,5 dl mahla ja vala potti. Pese ja koori kurk ning viiluta õhukeselt. Lisa kurgiviilud koos suhkru ja korraliku peotäie basiilikulehtedega potti.

2. Kuumuta madalamal kuumusel ja aeg-ajalt segades, kuni suhkur on lahustunud. Kuumuta siirupit veel 3–4 minutit, siis tõsta jahtuma.

3. Vala jahtunud siirup läbi peenikese sõela purki või pudelisse ning säilita külmkapis. Tarbi kuu aja jooksul.