Maaeluminister Arvo Aller. Foto: Robin Roots
Eesti uudised
11. mai 2020, 08:00

Minister Arvo Alleril tuleb koolinoorte põllule saatmist riigikogulasele selgitada (3)

Sügisel saagikoristusele abitööjõuna koolinoorte saatmise välja pakkunud maaeluminister Arvo Aller peab riigikogu liikmele Jaak Juskele selgitama, millistel alustel õpilasi kaasataks, kuidas oleks tagatud nende turvalisus ning tasustamine ning miks on võetud praeguse maaelu korraldamisel eeskuju Nõukogude okupatsiooni ajast.

Arvo Aller käis idee saata sügisel saagikoristusele appi koolinoored välja ERRile antud intervjuus.

Jaak Juske palub ministrile kirjalikult esitatud küsimuses vastust, kui suur hulk koolinoori on kavas sel sügisel saagikoristustöödele kaasata ja kui suur oleks vajadus ning kuidas tagatakse, et õppetööst eemal viibitud päevad ei kahjusta õpilaste edasijõudmist koolitöös; kui pikal perioodil on ministri hinnangul noorte abi sel sügisel saagikoristustöödel vaja ja kui pikad oleksid noorte tööpäevad. Riigikogulane soovib teada sedagi, kuidas noori tasustatakse ning mismoodi on plaanis tagada Covid-19 viiruse leviku pidurdamiseks ettenähtud abinõud. Juske pärib, kas ja millal on valitsusel kavas kõnealust noorte tööjõu kaasamise kava arutada. „Miks võtate tänase maaelu korraldamisel eeskuju Nõukogude okupatsiooni ajast? Kas võrdlete tänaseid põllumajandusettevõtjaid sotsialistliku põllumajanduse aegsete kolhooside ja sohvoosidega?“ küsib Juske.

Maaeluministeeriumi pressiesindaja Iiris Saluri ütles Õhtulehele, et kui minister Alleri vastust ajakirjanikule hoolega lugeda, siis ütles ta, et ennekõike võiksid noored mõelda põllumajanduses taskuraha teenimisele abitöödel, mis liiga suurt ettevalmistust ei nõua.  „Silmas pidas ta ennekõike gümnaasiumiõpilasi ja tudengeid. Lisa teenida maasika- või marjakorjamisega, kapsavõtul või aiandis taimi pikeerides võivad muidugi kõik, kel selle vastu huvi. Sealhulgas ka ajakirjanikud,“ sõnas Saluri.