Kerge kartulita kasukasalat.Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
3. mai 2020, 16:09

TOIT KAHEKS PÄEVAKS | Kerge kevadkasukas ning roseepipra ja meega marineeritud heeringas

Pühapäev on mõnus päev, mil kokata juba ka uuele nädalale mõeldes. Valmista täna toit, mida saad esmaspäeva õhtul n-ö taaskasutada ning suurema vaevata uue maitsva õhtusöögi valmistada.

Esimesel päeval: kerge kevadkasukas

See kasukas on klassikalisest kasukasalatist kergem, kuna ei sisalda ei kartulit ega majoneesi. Eriti efektse salati saad, kui laod salatikihid läbipaistvasse kõrgesse kaussi. Kasukas sobib kohe söömiseks, kuid võid selle ka varem valmis teha ja külmkappi maitsestuma jätta.

Vaja läheb (neljale):

  • 4 soolaheeringat või 8 fileed
  • 3 muna
  • 3 porgandit
  • 2 hapukurki
  • 1 suur õun
  • 2−3 keedetud peeti
  • 1 sibul
  • 1 dl maitsestamata jogurtit
  • 1 dl hapukoort
  • soola-pipart

Valmista salatit nii:

1. Kui kasutad terveid soolaheeringaid, leota neid pool tundi külmas vees ja seejärel puhasta. Eemalda pea, sisikond, selgroog koos selle küljes olevate luudega, fileede küljes olevad väikesed luud ja viimasena nahk. Kolm fileed võta kasuka jaoks, viis marineeri järgmiseks päevaks.
2. Keeda mune 10 minutit, nõruta ja jäta külma vette jahtuma.
3. Koori ja keeda porgandid pehmeks.
4. Haki ühesuurusteks kuubikuteks 3 heeringafileed, hapukurgid, õun, keedetud porgandid ja peedid.
5. Koori ja haki sibul ning sega heeringatükkidega.
6. Lao kaussi heeringa-sibulasegu, seejärel õunad, hapukurk, porgand ja peet.
7. Sega omavahel jogurt ja hapukoor, maitsesta soola-pipraga ning vala salatile.
8. Koori ja haki munad ning puista kõige peale.

Toit valmib 45 minutiga + vajadusel heeringate puhastamise aeg!

Tee ettevalmistused homseks

Samal ajal kui kasukamaterjal keeb, tee ettevalmistusi järgmiseks päevaks, näiteks pane kala marinaadi. Nii võtab järgmisel päeval toidutegemine vähem aega. Lisaks saab kala parim, kui on saanud vähemalt üleöö marinaadis seista.

Heeringa marineerimiseks läheb vaja:

  • 1 punane sibul
  • 3 dl vett
  • 2 sl mett
  • 1 tl roseepiprateri
  • 2 loorberilehte
  • 2 sl 30protsendilist äädikat
  • 1 tl soola
Mee ja roseepipraga marineeritud heeringas. Foto: Kristi Rebane

Pane heeringad marinaadi nii:

1. Koori sibul ja lõika rõngasteks.
2. Kuumuta potis vesi koos mee, roseepipra ja loorberilehtedega keemiseni ning sega, kuni mesi on lahustunud. Lisa ka veidi soola, kui heeringafileed ei ole väga soolased.
3. Võta pott tulelt, lisa äädikas ja lase segul veidi jahtuda.
4. Lõika heeringafileed suupärasteks tükkideks ja lao kihiti sibulaga ühte või mitmesse purki.
5. Vala kala üle marinaadiga. Lase heeringal järgmise päevani külmkapis maitsestuda.

Teisel päeval: roseepipra ja meega marineeritud heeringas

Põnevas marinaadis tasakaalustavad roseepipar ja mesi teineteist hästi. Kui pipralt ja äädikalt saab heeringas särtsakust, siis mesi ühendab maitsed mahedaks tervikuks. Heeringa headeks nostalgilisteks kaaslasteks on värskelt keedetud kartulid, kodujuust ja värske kurgi salat.

Vaja läheb (neljale):

  • kartuleid
  • kodujuustu
  • värsket kurki
  • salatikastmeks õli, veiniäädikat ja soola-pipart
  • lisaks eelmisel päeval marinaadi pandud heeringas

Valmista rooga nii:

1. Pane kartulid keema. Samal ajal valmista kurgisalat. Selleks haki kurk, sega kokku salatikaste ja sega ühtlaselt kurgitükkidega.
2. Kui kartulid on keenud, serveeri neid kuumana koos marineeritud heeringa, kodujuustu ja kurgisalatiga.

Toit valmib 30 minutiga!

Et köök pärast ei haiseks:

  • Enne heeringa puhastamist kata lõikelaud ajalehe või küpsetuspaberiga ja toimeta kalaga selle peal – nii on pärast kergem koristada.
  • Lõikelaualt, noalt ja kätelt saad pärast kala lõhna ära neid sidruniga hõõrudes.

6 põhjust, miks süüa heeringat

  • Heeringas sisaldab palju kasulikke oomega-3-rasvhappeid, mis toetavad südame ja veresoonkonna tööd.
  • Heeringas sisaldab D-vitamiini, mis turgutab su vaimset ja füüsilist tervist.
  • Heeringas sisaldab täisväärtuslikke valke ehk on osa tasakaalus toitumisest.
  • Heeringas leidub rikkalik valik tervisele vajalikke mineraalaineid.
  • Heeringas on rahakotisõbralik valik toidulauale. 
  • Heeringas on ülimaitsev ja pakub köögis palju katsetamisrõõmu.