Pomelisalat krevettidegaFoto: Ülle Jukk
Toiduuudised
20. detsember 2020, 13:51

Lugu ilmus jaanuari ajakirjas Tiiu

Ärge kartke pomelit! Imehea lisand salatitesse ja hoidistesse

Natuke enne uut aastat ilmuvad poodidesse suured kollased pallid, mis võivad mitu kilo kaaluda. Meenutavad välimuselt apelsini või greipi, aga ei ole kumbki. Tegemist on suurima tsitrusvilja pomeli ehk pompelmuusiga. 

Ühed kiidavad, et pomelipuu vili on nii mõnus mahlane – apelsinist võib olla kirbem, kuid greibist mahedam. Osale on jälle vastukarva, et koor on paks ja viljakambreid kõvadest kestadest üsna tüütu puhastada.  

Kust pärit? 

Soojalembene pomelipuu pärineb Kagu-Aasiast ja Malaisiast. Tänapäeval kasvatatakse neid kõige enam Indias ja Lõuna-Hiinas, kuid ka Jaapanis, Vahemeremaades, Ameerika Ühendriikide lõunaosas, Lääne-India saarestikus ning mujal. 

Kuidas maitseb?

Pomeli maitse sõltub sordist, varieerudes magusast päris hapuni. Võrreldes apelsiniga, on tunda kirbemat mekki. 

Millega sobib? 

Kõige enam süüakse toorelt. Kestadest puhastatud viljaliha sobib pakkuda niisama, aga ka soolastes või magusates salatites või suupistetes. Sobitub hästi soolase ja magusa kooslusse, täiendab kenasti mereande. Passib hästi hoidistamiseks. 

Pomelisalat krevettidega 
4 portsjonit

Mõnus värske vitamiinirikas salat sobib hästi eelroaks. Kui aga tõsta taldrikule ka äsja küpsetatud kotlet või ahjuvorst, saab piisava eine. Pealegi, jaanuaris tuleb mõelda pühade ajal kogutud ülekilodest vabanemise peale!

  • 1 pomel
  • 1 karp põldkännakut ehk lambasalatit
  • 200 g keedetud krevette või küpsetatud kana
  • rohelist sibulat 
  • soovi korral kergelt röstitud seesamiseemneid

Kaste: 

  • 5 sl heledat sojakastet 
  • 2 sl sidrunimahla 
  • 1 sl kase- või vahtrasiirupit 
  • 1 väike tšillikaun 
  • soovi korral röstitud seesamiseemneid 

Kõigepealt segage kokku kaste: valage vedelikud väikesesse kaussi, lisage seemnetest puhastatud ja hakitud tšillikaun ja segage hästi läbi. Koorige ja puhastage pomeli viljaliha kilest, murdke parajateks suupärasteks paladeks. Segage kastmega läbi. Sättige vaagnale või portsjonnõudesse, aluseks salatitups, seejärel pomelitükid, peale nõrutatud krevetid. Kui krevetid ei sobi, võite need asendada näiteks küpsetatud kanaga. Hakkige peale rohelist sibulat. Soovi korral puistake salatile kergelt röstitud seesamiseemneid.