Aprilli lõpus saab aiast ehk ka värsket rabarbrit.Foto: Kaori Nohara / Unsplash
Toiduuudised
24. aprill 2020, 12:22

RABARBER TÕSTAB PEAD! Kaks põnevat hoidist, mida julgelt katsetada tasub!

Ebaharilikule talvele vaatamata on üks asi kindel: kevad tuleb ja algab uus hoidiste tegemise hooaeg. Need kaks moosi on mu täiesti uued katsetused ja tulid vägagi maitsvad. Kindlasti jääb juustumoos minu sortimenti.

Kuna aprillis veel väga palju aiast võtta ei ole, on see parim aeg mõttetööks ja katsetusteks uue hooaja tarbeks. Osa katsetustest saab ära teha sügavkülmiku varudega, et kui päris moositeoks läheb, on hea retsept kohe varnast võtta. Selle tulemusena valmis minul kaks imemaitsvat rabarbrihoidist.

Särtsakas rabarbri-küüslaugumoos juustule
See moos on samal ajal magus ja hapu, vürtsikas ja terav, annab tervist ja naudinguid. See sobib imehästi erinevate juustudega, aga miks mitte ka röstsaial. Kuna sel aastal on hea tervise hoidmine äärmiselt tähtis, on vürtsikas ja küüslaugune juustumoos vägagi omal kohal.

Särtsakas rabarbri-küüslaugumoos juustule Foto: Jana Olesk

Vaja läheb: 

  • 500 g rabarbrit
  • 200 g suhkrut (sobivad kõik suhkrud)
  • 1 terava maitsega tšillikaun koos seemnetega
  • 3−4 cm jupp ingverit
  • 1 küüslaugupea

Keeda moosi nii:
1. Pane puhastatud ja tükeldatud sügavkülmutatud rabarbrivarred koos suhkruga potti ning keeda madalal temperatuuril pidevalt segades, kuni rabarbrist hakkab eralduma mahla.
2. Lisa potti tükeldatud tšillikaun ja riivitud ingver ning keeda moosi u 15 minutit. Vahepeal maitse keedust ja lisa veidi suhkrut, kui moos tundub sinu jaoks liiga hapu. Arvesta aga, et jahtudes hapukus taandub niigi.
3. Samal ajal puhasta küüslauk ja pressi küüned läbi küüslaugupressi. Küüslauk lisa päris lõpus, kui oled poti tulelt võtnud.
4. Sega moos korralikult läbi ja vala kuumalt eelnevalt ettevalmistatud purkidesse. Sulge õhukindlalt ja säilita jahedas.

Retsepti järgi saad 3 väikest purki moosi!

Magushapu rabarbri-banaanimoos
Selle moosi staarid on banaan ja rabarber ning selleks, et asi rõõmsam välja näeks, võtsin kampa ka väikese peotäie külmutatud arooniaid. Kokku saab väga mõnus magushapu kooslus koos kergelt troopilise noodiga. Naudi moosi pannkookide või saiaga või söö lusikaga otse purgist.

Magushapu rabarbri-banaanimoos Foto: Jana Olesk

Vaja läheb: 

  • 500 g rabarbrit
  • 200 g suhkrut
  • 3 suurt küpset banaani
  • väike peotäis külmutatud arooniaid (piisab 15 marjast)

Keeda moosi nii:
1. Puhasta ja tükelda sügavkülmutatud rabarbrivarred ning pane koos suhkruga potti. Sega seni, kuni rabarber muutub mahlasemaks. Lisa hulka viilutatud banaanid ja arooniad.
2. Aeg-ajalt segades keeda moosi u 20 minutit ja tõsta siis tulelt.
3. Püreesta moos saumikseriga, maitse, naudi ilusat värvi ja lase siis moos veel korraks keema.
4. Kalla moos eelnevalt ettevalmistatud purkidesse ja sulge õhukindlalt.

Retsepti järgi saad 3 keskmist purki moosi!

Moosid värskete vartega
Aprilli lõpus saab aiast ehk ka värsket rabarbrit. Kui teed neid moose värske rabarbri, mitte sügavkülmavarudega, lisa alguses poti põhja ka tilgake vett, et hea kraam põhja ei kõrbeks. Sügavkülmast läbi käinud rabarber annab ise väga palju mahla välja ning siis vett juurde vaja ei ole. Siit nipp ka rabarbrisiirupi, -veini või -mahla tegijatele: sügavkülmuta rabarber enne aurutamist või keetmist, sest saad niimoodi rohkem mahla.