Bataadikeeks ingverigaFoto: Maria Eero
Toiduuudised
28. märts 2020, 00:01

Kodukontorist keeksikontor: köögiviljad aitavad küpsetise kalorsust kärpida

Ajal, kui spordiklubid on suletud ja pungil täis külmkapp seisab kodukontoris pidevalt käeulatuses, soovitab Õhtuleht küpsetada keekse, mille kalorsust aitavad vähendada kodumaised köögiviljad. Või siis vähe eksootilisemad apelsinid ja banaanid. Pealegi lisavad banaanid-bataadid küpsetisele mõnusat mahlakust. Kuna küpsetise maitseomadused seistes üksnes paranevad, võid nädalavahetusel küpsetatud keeksiga maiustada kasvõi terve järgmise nädala. Aga sel juhul tuleks keeksi hoida suletud anumas.
Lahja ja laktoosivaba banaanikeeks Foto: Maria Eero

Lahja ja laktoosivaba banaanikeeks  

Vaja läheb: 2 suurt muna, 100 g suhkrut, 150 g nisujahu (u 2.5 dl), 2 tl küpsetuspulbrit, 2 hästi küpset keskmist banaani, 1 dl kookospiima. 

Valmistamine: Klopi munad suhkruga õhuliseks. Sega jahu ja küpsetuspulber. Suru kooritud banaanid kausis kahvliga katki, sega juurde piim. Lisa vaheldumisi jahuseguga muna-suhkru vahu hulka.

Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi ja küpseta 175kraadises ahjus umbes 50 minutit. Lase valmis koogil vormis kümme minutit jahtuda ja kummuta siis restile jahtuma. 

Allikas: Nami-Nami 

Bataadikeeks ingveriga Foto: Maria Eero

Bataadikeeks ingveriga

Vaja läheb: 400 g bataati, 60 g võid, 130 g jahu, 60 g mandlijahu, 1 tl küpsetuspulbrit, 120 g suhkrut, 1 muna, 20 g riivitud ingverit, 2 sl kakaopulbrit, vajadusel paar supilusikatäit kohvikoort. 

Valmistamine: Keeda bataat pehmeks. Peenesta kahvliga ja sega juurde või. Vahusta muna suhkruga ja sega jahtunud püreega. Sega jahu küpsetuspulbri ja mandlijahuga, pane sinna ka riivitud ingver ning lisa püreele. 

Sega ühtlaseks massiks, vajadusel lisa ka kohvikoor. Tõsta umbes kolmandik tainast teise kaussi, sõelu juurde kakaopulber ja sega ühtlaseks. Kakaopulber seguneb paremini, kui see eelnevalt supilusikatäie suhkruga läbi segada. Tõsta hele tainas küpsetuspaberiga kaetud piklikku keeksivormi ja kata see pruuni tainaga. 

Küpseta 175kraadises ahjus umbes 50 minutit.  

NIPP! Toreda triibulise keeksi saad, kui tõstad vormi põhja pool heledast tainast, paned selle peale tumeda, siis jälle heleda ja kõige peale taas tumeda. Kui segad tainakihid kahvli või spaatliga kergelt läbi (tõstad siit-sealt põhjast üles), on tulemuseks tõeline tiigrikeeks. 

Allikas: Toidutare.ee 

Toorjuustuga kõrvitsakeeks Foto: Piret Hanson

Toorjuustuga kõrvitsakeeks 

Vaja läheb: 200 g toasooja toorjuustu, 100 g suhkrut, 2 sl hapukoort, 1 tl vanillisuhkrut, 1 muna, 150 g toortatrajahu,1 tl küpsetuspulbrit, soola, 300 g kõrvitsapüreed, 100 g heledat muscovado-suhkrut, 2 tl piparkoogivürtsi, 1 dl oliiviõli, 2 muna.

Valmistamine: Küpseta kõrvits ahjus pehmeks. Selleks lõika see sektoriteks ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta umbes pool tundi 200 kraadi juures. Kui kõrvits on pehme, jahuta veidi, eemalda koor ja püreesta sauseguriga.

Sega omavahel toasoe toorjuust, suhkur, hapukoor, vanillisuhkur ja muna. Teises kausis sega kuivained. Tõsta natuke kõrvitsasegu kõrvale. Ühenda kaks segu omavahel. Vala vormi kõrvitsasegu, peale toorjuustusegu ja siis ülejäänud kõrvitsasegu. Keeruta segud lusika otsaga triibuliseks. Küpseta 160kraadises ahjus 1 tund ja 15 minutit..

Allikas: Piret Hanson, pirethanson.com 

Liide porgandikeeks Foto: Jaan Heinmaa

Liide porgandikeeks 

Vaja läheb: 6 keskmist porgandit, 100 g rosinaid, 1 väike purk ananassitükke, 2 dl kookoshelbeid, 5 muna, 2,5 dl suhkrut, 4 dl nisujahu, 3 tl küpsetuspulbrit, 1 tl soola, 2 tl kaneeli, 2 tl vanillisuhkrut, 2 dl õli. 

Valmistamine: Riivi porgandid jämeda riiviga. Mõõda kõik koostisosad kaussi ja sega tainaks kokku. Vala tainas rasv ainega määritud ja jahuga üle puistatud keeksi- või koogivormi ning küpseta eelsoojendatud 175kraadises ahjus tund aega.

Lase koogil veidi jahtuda ja kummuta vormist välja. 

Allikas: Tiina Lebane, Toidutare.ee

Mahlane apelsinikeeks  Foto: Ragne Värk

Mahlane apelsinikeeks 

Vaja läheb: 100 g toasooja võid, 2 dl suhkrut, 100 g hapukoort, 3 muna, 1 apelsini riivitud koor ja 0,5 dl pressitud mahla, 4 dl nisujahu, 1 tl küpsetuspulbrit.

Valmistamine: Hõõru või suhkruga kohevaks vahuks. Sega sisse hapukoor. Lisa ükshaaval munad, kogu aeg tugevalt kloppides, seejärel apelsinimahl ja riivitud koor. Siis puista sekka küpsetuspulbriga segatud jahu. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 1,5-liitri suurusesse vormi.

Küpseta 175kraadises ahjus umbes tund aega, kuni keeksi keskele torgatud puutikk jääb kuivaks. Lase keeksil vormis natuke aega jahtuda ning siis kummuta see vormist välja alusele jahtuma. Fooliumisse mähituna seistes muutub keeks mahlasemaks. Sestap varuge kannatust ja hoidke näpud paar päeva küpsetisest eemal. 

Allikas: Ragne Värk, kokkama.ee